Dalkia ČR a město Ostrava zažehnaly hrozící soudní spor

26. duben 2006

Společnost Dalkia Česká republika a město Ostrava uzavřou několik dodatků již dříve podepsaných smluv, aby zažehnaly hrozící soudní spor, jehož příčiny vznikly před šesti lety. Dalkia navíc jako výraz dobré vůle přispěje městu 40 milionů korun na rekonstrukci koupaliště.

Proč firma s francouzským kapitálem dává miliony krajskému městu? Za vším je spor mezi Dalkií ČR a její dceřinou firmou Dalkia Ostrava. Ta vznikla před lety převodem 95 procent akcií městské společnosti Zásobování teplem Ostrava (ZTO). ZTO zažalovalo Dalkii o zhruba 140 milionů korun. Podle něj zneužila svého dominantního postavení na trhu a porušila dohodnuté cenové předpisy. Peníze pak mělo dostat město.

Logo

Ke sporu se stále přidávají lidé, kterým se nelíbí zdražování tepla. Proto ostravský Krajský soud stále ještě nevynesl rozsudek. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ale říká, že se Dalkia neprovinila. Právníci jen na detailní popis této kauzy potřebují 15 minut.

Jak se ze 140 milionů korun stalo 40 milionů, vysvětluje primátor Aleš Zedník. "Sto čtyřicet milionů byla hypotetická částka a čas ukázal, že bylo marné očekávání a spíš jsme čekali, že proces prohrajeme. Na druhé straně k tomu vstoupilo to, že okamžitě by po prázdninách Dalkia uplatnila svůj nárok na 90 milionů čili město by na celé této záležitosti v první fázi prodělalo 90 milionů," říká primátor. Ostravě by totiž ze strany Dalkie hrozila 90milionová smluvní pokuta.

Peníze pro město ceny tepla neovlivní. "Garance vývoje ceny tepla na příštích 15 let bude dodržena," potvrdil mluvčí teplárenské společnosti Milan Wagner.

Radnice 40 milionů korun od Dalkie použije na opravu venkovního bazénu Městských lázní v centru Ostravy. Celkově přijde investice do lázní na zhruba 100 milionů korun. Bazén má začít fungovat už od příštího léta.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu