Další obec v kraji bojuje proti kamionům. Václavovice u Ostravy

18. listopad 2014
Zprávy , Zprávy

Průjezd kamionů chce zakázat obec Václavovice u Ostravy. Těžká auta si obcí zkracují cestu a ničí silnice třetích tříd, které na takovou váhu nejsou stavěné.

Nejde o první obec na Ostravsku, která se chce průjezdu kamionů bránit. O podobný zákaz usilují například také v Klimkovicích.

„U nás je konkrétní problém s průjezdem kamionů, které většinou míří na překladiště do Šenova,“ říká starostka Václavovic Magda Pustková (Nezávislí).

Stojí nad mapou obce a ukazuje na silnici III. třídy, ze které chtějí vyloučit průjezd nákladní dopravy nad 12 tun. Cesta protínající celou obec totiž svou kvalitou takové dopravě neodpovídá.

„Je prostě nesmysl, aby komunikaci využívaly kamiony, které patří na větší cesty,“ dodává starostka.

Pan Roman z Václavovic je pro zákaz, nechce, aby místní cestu využívali kamioňáci jako zkratku. „Je to nebezpečné a ještě se tím ničí povrch silnice, která pro ty kamiony není ani dělaná.“

Pozadu nechtějí zůstat ani obyvatelé sousedních obcí

„Vím, že se jedná o to, že Václavovice to zakážou, Šenov to zakáže, jenom Datyně ne. Tak se píše petice, aby se to tady taky řešilo,“ potvrzuje například paní Dana z Horní Datyně

Žádost Václavovických už posoudila policie, krajský úřad i správa cest. Teď ji mají v rukou úředníci ostravského magistrátu. Jestli půjde všechno hladce, zákazové značky tu začnou rozmisťovat zhruba za měsíc.

autor: iha
Spustit audio