Další podezřelý sklad paliva z ostravských lagun řeší Polsko

12. září 2011

Likvidace ostravských ropných lagun zaměstnává i úředníky v sousedním Polsku. Tamní inspekce životního prostředí prověřuje už druhý sklad paliva. Neutralizované ropné kaly smíchané s uhlím skladuje česká firma Simul Trust v Katovicích.

Inspektoři zjišťují, jestli palivo neohrožuje okolí. Už dříve na podobný případ narazili v nedalekém Sosnovci, společnost si látky musela odvézt. Zástupce Simul Trustu Jiří Paškůj další vyšetřování potvrdil. Rozhodnutí polské inspekce zatím nemá.

„Znova nastoupila inspekce a nemá co řešit v podstatě. Mám certifikáty na evropské úrovni. V případě, že by to dopadlo hloupě a zakázali nám manipulaci s tímto materiálem, s tímto palivem, tak napadnou celý systém,“ říká Paškůj.

O podezření na údajně problémovou skládku v Katovicích už ví české ministerstvo životního prostředí. „Polská strana vyjádřila obavu, že to alternativní palivo, které vzniká sanací ostravských lagun, by mohlo způsobovat enviromentální potíže, takže v tuto chvíli prošetřuje, zdali palivo které je uskladněné v blízkosti Katovic splňuje či nesplňuje náležitosti, které palivo splňovat musí,“ říká náměstek resortu Ivo Hlaváč.

Ministerstvo zatím výsledek šetření polské inspekce nezná a nemůže tedy nijak zasáhnout. V případě, že se podezření o nebezpečnosti vyvezeného paliva potvrdí, bude se muset vrátit do České republiky.

Ropné laguny po firmě Ostramo Vlček jsou největší ekologickou zátěží v moravskoslezském regionu. V lagunách je skoro 200.000 tun kalů a sanační práce provázejí problémy.

autoři: mik , luh
Spustit audio

Více z pořadu