Děkujeme, stačilo

28. únor 2011
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Dnešek měl být dnem, kdy si stovky lékařů začnou vyklízet skříňky, balit své věci, opouštět pracoviště a být v práci naposledy. Tak by tomu skutečně bylo, pokud by lékaři neuspěli se svou akcí Děkujeme, odcházíme. Nakonec ale drtivá většina své výpovědi stáhla a vše jede dál jako dřív. Nebo ne?

Lékaři o zvýšení platů usilovali či bojovali dlouhou řadu let. Paradoxně se jim dosáhnout svého povedlo v době, kdy se jiným platy snižují a prakticky všude se šetří a škrtá. Ale budiž, přeju jim to. I když, přiznám se, trochu jsem se obával, jak by zdravotnictví po 1. březnu vypadalo.

Poněkud užasle jsem ale zíral na zprávy, když Martina Engela nechtěli vzít zpátky na místo a rozvířila se debata, jestli dál hrozit výpověďmi. Každý zaměstnavatel má přece právo hledat si náhradu za někoho, kdo dá výpověď. A nemůže přece čekat do posledního dne. Teoreticky by se to mohlo stát všem protestujícím. A že šlo zrovna o odborářského bosse, proto se ještě nikdo nemusí ohánět slovy o pomstě. Ale nakonec tato "kauza" poměrně rychle utichla a lékaři vyvázli se ctí. Přiznám se, že pokud by chtěli dál hrozit, o mé sympatie, byly-li nějaké, by určitě přišli.

Sympatizuji ale se sestrami, které přidáno nedostaly a zřejmě ani hned tak nedostanou. Nicméně některé prý už nechtějí a nebudou dělat práci za lékaře, které v noci k pacientům nebudily a jejich práci udělaly samy. Jen ať je budí. Nevidím důvod, aby někdo bral peníze za spánek, pokud to vysloveně nemá uvedeno ve smlouvě.

Buď jak buď, teď zase hurá do práce, jsem rád, že to máme za sebou - děkujeme, stačilo.

autor: tif
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.