Deset rodin z vyloučených lokalit v Ostravě se přestěhuje do lepšího bydlení

15. červenec 2011

Skončila rekonstrukce dalšího domu, který byl dříve určený k demolici. Téměř 14 milionová investice je součástí velkého projektu Budoucnost Vítkovic, který má omezit problémové lokality a ghetta.

Jedním z nových nájemníků domu číslo 6 ve Štramberské ulici bude i pan Leoš.

„Jsem obyvatel Vítkovic, teď mám byt, který má 120 metrů čtverečních. Starší syn si našel své bydlení a pro tři lidi je to docela velké. Tyhle byty jsou krásné, povedly se,“ dodal.

Klíče dostanou lidé už pátek, stěhovat se budou o víkendu. Jak dodává starosta Vítkovec Petr Dlabal, nové nájemníky pečlivě vybírali.

„Chceme, aby tady bydleli slušní lidé. Jsou to lidé, kteří bydlí třeba v okolních domech a mají větší byty, které jsou pro ně už moc velké. Dále nájemníci z domu, který budeme privatizovat a nemají finanční prostředky na koupi svého vlastního bytu,“ uvedl starosta.

Čtrnáctimilionová oprava domu ve Štramberské ulici je součástí velkého projektu s názvem Budoucnost Vítkovic. Za zhruba 300 milionů korun se opraví několik objektů, počítá se i s investicemi do infrastruktury a samozřejmě i s podporou neziskovek.

„V minulosti jsme otevírali dům na Sirotčí, dneska na Štramberské. V blízké budoucnosti nás čekají objekty na ulici Zengrova a chceme také pohnout s veřejnými prostranstvími - náměstí Jiřího z Poděbrad přijde také v brzké době na řadu,“ upřesnil náměstek ostravského primátora Martin Štěpánek.

Ostravská radnice doufá, že se v dalším plánovacím období podaří z evropských fondů získat peníze i pro jiné lokality, tak aby ghetta z města postupně mizela.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu