Desetina obyvatel Ostravice přijde o práci

5. únor 2011
Zprávy , Zprávy

Pila v Ostravici na Frýdecko-Místecku propustí všechny své lidi. Provoz se stoletou tradicí uprostřed beskydských lesů se zastaví kvůli vysokým cenám surového dřeva. Firma, která vyváží do řady zemí Evropské unie i mimo ni, dává práci zejména místním lidem, které čekají nejisté vyhlídky.

Z velkého komínu v areálu pily stoupá kouř. Na první pohled to vypadá na obyčejný pracovní den. Zaměstnanci už ale vědí, že je jeden z posledních.

„Říkám, hoši, dělejme dokud se dá. Nemůžeme ten provoz nechat, aby zamrzl, takže musíme topit, než nám to skončí. Pak si budeme muset hledat jiné zaměstnání,“ říká smířeně topič Ladislav Krpec.

V areálu leží ohromné balíky zpracovaného dřeva. Čekají na export do Anglie, Řecka a na Blízký Východ. O zakázky nemá firma Timber Mill nouzi, vysvětluje ředitel Karel Bystřický. Problém je, že se zvýšila cena za dřevo z lesů.

„Cena pilařské kulatiny stoupla natolik, že nejsme schopni prosperovat. Oproti loňskému roku stoupla o 40 procent,“ dodává ředitel. Stejné problémy prý řeší i ostatní zpracovatelé.

Konec pily na Ostravici bude mít negativní dopad na celé rodiny, zaměstnává totiž desetinu práceschopných obyvatel.

„Jsou zde i pracovní příležitosti v oblasti cestovního ruchu a pohostinství, ale nepředpokládám, že bychom to v takovém objemu byli schopni pokrýt. Ten dopad bude značný,“ obává se starosta Miroslav Mališ.

Například Oldřich Vávra strávil na pile celkem sedmnáct let. Najít v regionu jiné uplatnění prý nebude snadné.

„Co budu dělat, zatím nevím. Manželka tady pracuje, takže přijdeme o práci oba. Dostali jsme slíbené nějaké odstupné, ale pokud nenajdeme práci tak do tří měsíců, bude to asi trochu problém,“ dodává Vávra.

Je i určitá naděje, že se znovu rozeběhnou i pily na Ostravici. „Technologie tady zůstává a pokud se pilařská kulatina dostane na úroveň loňského roku, jsme schopni dále vyrábět,“ uzavírá ředitel firmy Karel Bystřický.

Spustit audio