Desítky lidí dobrovolně opouštějí ostravský ArcelorMittal

20. leden 2009
Zprávy , Zprávy

Ze společnosti ArcelorMittal Ostrava chce dobrovolně odejít 135 zaměstnanců. Využít možnosti odchodu s až dvacetinásobkem svého průměrného platu mají zaměstnanci prodeje, administrativy a podpory výroby ještě do konce tohoto týdne.

Zdeněk Petrák pracoval v někdejší Nové huti celkem 35 let. Před časem podnik také opustil. Odstupné sice dostal, jak ale přiznává, není teď v právě lehké situaci. "Když je člověku 57 let, těžko si dnes něco najde. Každý den sedím na internetu, čtu noviny a hledám. Nemusí to být ani v oboru, ale zpravidla z toho vyjde, že chtějí lidi mladé a vůbec je nezajímá, že máte nějakou praxi," říká pan Petrák.

Na složitou situaci na trhu práce poukazují i odbory. S tím, že maximální nabídka odchodného je teď o deset průměrných měsíčních platů nižší než při poslední vlně odchodů v roce 2006. Kdy ovšem takové obtíže se sháněním zaměstnání nevládly.

Podle odborového předáka Romana Bečici proto není divu, že většina zaměstnanců by raději zůstala v práci. "V této chvíli si myslím, že už to nespadá tak úplně do dobrovolnosti. Vedoucí na jednotlivých útvarech mají vytipováno, která pracovní místa by rušili," dodal Bečica.

Se zaměstnanci, které vedení vytipovalo jako nadbytečné, začne vedení jednat příští týden. "Samozřejmě, že vedoucí pracovníci vědí, jak v té jejich oblasti se bude situace vyvíjet. Někdy si toho nemusí být ani zaměstnanci sami vědomi, že práce v jejich oblasti už není tolik, aby to pokrylo náplň práce třeba pro pět lidí," potvrdila mluvčí ArcelorMittal Ostrava Věra Breiová.

Společnost ArcelorMittal Ostrava zaměstnává téměř 7.500 lidí, dohromady s dceřinými firmami to je více než 10.000 zaměstnanců. Odejít má až 350 pracovníků, z nich přes 250 z mateřské firmy.

Spustit audio