Desítky obyvatel Suchých Lazců protestovaly proti obchvatu

11. říjen 2017

Obyvatelé Suchých Lazců u Opavy stupňují protesty proti stavbě silničního obchvatu. Přijeli i s transparenty do Ostravy na veřejné jednání o zásadách územního rozvoje. Odmítají takzvanou jižní variantu obchvatu sousedního Komárova, která, jak sami říkají, zničí pole a přírodu v okolí.

Jan Sonek je zemědělec. Právě jeho pole by měla jižní varianta obchvatu sousedního Komárova protínat.

„Firmu jsem budoval 20 let, mám to nějak postavené a k čemu mi bude firma bez pozemků? Když budou pozemky ‚rozstřílené‘ na kousky, nedostupné – vidíme, co se děje kolem obchvatů,“ říká pan Sonek.

Už jednou referendum v Suchých Lazcích potvrdilo drtivou většinu odpůrců jižní trasy. Kvůli formalitám ale nebylo platné. Do Ostravy na krajský úřad přijelo asi 40 obyvatel.

„A teď by z toho bylo tak rušné údolí. Když to tam rozdělíme tímhle tím pro nás monstrem, na to se nabalí průmyslové objekty a vesnice skončila,“ obávají se obyvatelé.

Starosta Suchých Lazců, městské části Opavy, Petr Orieščík (ČSSD) zvažuje i nátlakové akce. Třeba zablokování dopravy traktory. Jižní trasu odmítá, protože zablokuje další rozvoj Komárova, a zničí, jak říká, hektary polí.

„Zatím je to tak navrženo, že by to mělo být v násypu. Samozřejmě tam musí být zvukové bariéry a ty by vytvořily to betonové monstrum. Jsme ochotni protestovat úplně všude – na ministerstvu dopravy, životního prostředí...,“ dodává starosta.

Jižní trasu ale podporuje opavský magistrát a stejně tak Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Je levnější a nehrozí velké potíže s ochranou přírody, řekl už dříve mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

„Severní varianta obchvatu Komárova není vhodná ani technicky a je velmi komplikovaná. Vzhledem k poloze velké části trasy v záplavovém území není ekonomicky vůbec výhodná,“ upřesnil Rýdl.

Čtěte také

Suché Lazce teď mohou postupovat podle zákona a teoreticky ještě mají šanci jižní trasu zablokovat. „Občané Suchých Lazců využili svého práva, aby uplatnili své připomínky. Krajský úřad s nimi bude nakládat přesně podle stavebního zákona,“ dodává mluvčí ostravského krajského úřadu Miroslava Chlebounová.

A stavební zákon umožňuje obci podat takzvanou námitku, kterou se pak bude zřejmě zabývat i krajské zastupitelstvo. O sporech kolem tohoto obchvatu tak ještě uslyšíme.

autor: mrk
Spustit audio