Desítky turistů nedobrovolně nocovaly na letišti

15. červen 2009

Dvě stovky českých turistů, kteří letěli o víkendu do Turecka, uvízly na mnoho hodin v Ostravě. Kvůli problémům s letadlem strávili klienti tří cestovních kanceláří první noc dovolené místo u moře v letištní hale. Velká část naštvaných cestujících nakonec dovolenou zrušila.

Airbus společnosti ČSA vyletěl v sobotu odpoledne z Brna. Ostravu měl po mezipřistání a vyzvednutí dalších pasažérů opustit v 18:00. Ale nestalo se. "Tak jsme si počkali další dvě hodiny, nastoupili do letadla, letadlo nenastartovalo a čekali jsme tady zase až do čtyř do rána," popisuje komplikace cestující Martina.

Komplikace začaly podle ní už na cestě z Brna. Odlet byl zpožděný a cestou do Ostravy v kabině cítila benzín.

Někteří cestující využili možnosti počkat na ranní odlet v hotelu. Rozespalí pak prošli brzy ráno odbavením. V letadle se ale znovu dozvěděli, že nikam nepoletí. "Byla tady dusná atmosféra, lidi byli zlí. Byli jsme jako testovací králíci. Zkoušeli věc, o které všichni věděli, že nefunguje," říká další z cestujících.

Trpělivost i důvěra mezitím došla i panu Vavříčkovi z Brna. Na dovolenou do Turecka cestoval se ženou a malým dítětem. Stejně jako dalších asi sto cestujících přímo na letišti své plány změnil. Cestovní kancelář mu přislíbila vrácení peněz.

"My tomu letadlu prostě nevěříme a teď čekáme na zájezd do Bulharska. Jiným letadlem a jinou společností. Nemáme nic a zaplatili jsme znovu," dodává.

Podle ČSA byl let odložen kvůli poruše pozemního zdroje startovacího zařízení na Letišti Leoše Janáčka. Jeho mluvčí Michaela Kubešová ale tvrdí, že vše bylo v pořádku.

"To, že letadlo neodstartovalo, neumím posoudit z jakého důvodu. ČSA nechalo přivézt další zařízení a povedlo se. Podle našich techniků je všechno tak, jak má být, takže pravděpodobně shoda náhod," říká mluvčí.

Na čí straně byla chyba, tak zatím není jasné. Turisté nakonec do Turecka odletěli se čtyřiadvacetihodinovým zpožděním.

Spustit audio

Více z pořadu