Děti v sanitkách bude doprovázet Kryštůfek

12. červenec 2011

Čeští záchranáři dnes dostali posily. K malým pacientům s nimi bude jezdit Kryštůfek. Jde o plyšovou postavičku zdravotníka, která bude při dlouhých převozech uklidňovat zraněné nebo nemocné děti v sanitkách. Originální hračku vymysleli lékaři v Ostravě a už brzy ji využijí i jejich kolegové téměř z celé republiky.

Prvním pacientem, který dostal v sanitce do rukou Kryštůfka, je malý David. Postavička s červenou kšiltovkou a velkýma očima ho potěšila.

„Je hezký, jak má tu velkou hlavu a malé tělo. Když budu mít Kryštůfka sebou, budu se méně bát,“ říká David.

Děti tvoří zhruba desetinu všech pacientů, ke kterým rychlá pomoc vyjíždí. Zároveň ale nejhůř snášejí stres spojený se zásahem, což je komplikované i pro lékaře, vysvětluje psycholog Lukáš Humpl, který s nápadem přišel.

„Děti reagují ne nezřídka úzkostí, strachem, odmítáním, pláčem. Někdy je pro posádku obtížné navázat s malým pacientem komunikaci, získat si jeho důvěru. A v tom všem může postavička kamaráda, dětského záchranáře pomoci,“ dodává Humpl.

Záchranáři mají zatím k dispozici tři tisíce hraček. Dají je proto jen dětem ve vhodných případech.

„Ať už jsou dětští pacienti s horečkami, dusící se dítě nebo zraněné, které je při vědomí - aby ta stresová situace byla pro něho co nejpříjemnější, je to velká pomoc,“ vysvětluje hlavní lékař David Holeš.

Kryštůfka už vozí do akce většina moravskoslezských záchranářů, říká jejich ředitel Roman Gřegoř. Postupně se rozšíří do téměř celé země.

„Nám se velice líbí, že se ta věc zalíbila kolegům v dalších záchranných službách z České republiky a především sponzor byl ochoten tu akci podpořit celostátně, protože ho to velmi oslovilo,“ dodává Gřegoř.

Název pro třiceticentimetrového panáčka není náhodný. Inspiroval jej patron cestujících svatý Kryštof zobrazovaný s dítětem na ramenou.

Spustit audio

Více z pořadu