Dětmarovická elektrárna bude od zítřka opět v provozu

2. červen 2009

Zastavení výroby v dětmarovické elektrárně bude kratší, než se původně očekávalo. Odstávka kvůli drahému černému uhlí skončí zítra ráno, protože firmy ČEZ a OKD uzavřely zásadní dohodu. Podrobnosti sice tají, ale jejím hlavním cílem bylo dostat cenu za strategickou surovinu co nejníže. Elektrárna v Dětmarovicích se měla původně rozjet až na konci letních prázdnin.

"Volné kapacity budeme využívat ke zlepšení kondice elektrárny. To znamená, že si trošku zkrášlíme," popisoval ředitel elektrárny Vlastimír Kondrik, co budou jeho zaměstnanci dělat, až se bloky odmlčí.

Drahé černé uhlí a nuceně levný prodej elektřiny zvýrazněný malou poptávkou, to byla rovnice s jediným řešením. Elektrárnu tímto způsobem poprvé úplně zastavit. Teď ale přišly nové zprávy.

"Společnost ČEZ a OKD uzavřeli dohodu, která umožní obnovení dodávek a provoz dětmarovické elektrárny. Předpoklad obnovení výroby je v průběhu zítřejšího dopoledne," říká regionální mluvčí ČEZ Alice Lutišanová.

Podrobnosti smlouvy nikdo komentovat nechce, ale zřejmě si obě strany uvědomily, že se potřebují. Zastavit elektrárnu v Dětmarovicích natrvalo, to by podle jejího ředitele nešlo.

"Vzhledem k zásobám černého uhlí, které tady na Ostravsku, v Polsku, na Ukrajině a podobně, je, tak si myslím, že černouhelná elektrárna zde má i do budoucna hodně místa," řekl ředitel.

Je to v každém případě jedna z nejdražších elektráren u nás. Přesto by novou vlnu nezaměstnaných teď už přinést neměla.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu