Dětští pacienti mají veselou cestu za vyšetřením

14. květen 2012

Před třemi měsíci se studenti ostravské střední umělecké školy vrhli na výzdobu chodby ve Fakultní nemocnici Ostrava. Chodili tam každý pátek a téměř půl kilometrovou nehostinnou trasu, kterou míří dětští pacienti na vyšetření nebo operace, vyzdobili barevnými kresbami zvířat a dalšími motivy.

Podle lékařů pomůže takové prostředí zmírnit stres dětí. Chodbou, která spojuje dětský pavilon s hlavní částí ostravské fakultní nemocnice, nechodili před rekonstrukcí rádi ani lékaři.

„Na mne padla vždycky tíseň,“ říká Marie Kunčíková, přednostka kliniky dětské neurologie. „Jednak je to dlouhá chodba, pak je taky členitá. A když jsem měla jít sama, tak jsem šla i za škaredého počasí venkem. Teď je to příjemné. Jsou tady motivy nejen pro děti, ale i dospělý na tom zrakem spočine rád.“

Se slečnou Janou a Olgou, které chodbu malovaly, ji procházíme. Na stěnách jsou dětské motivy, hodně veselé a barevné. „Mou prací byly pampelišky, veškeré berušky. Spolupracovala se mnou Olga, která dělala stonky a lístky, se kterými jsem si vůbec nevěděla rady. Spolu jsme tvořily i poletující chmýří,“ popisuje studentka Jana.

Učitel ostravské umělecké školy Ave Art Aleš Vavrečka vypočítává, že se na výzdobě chodby podílelo sedm studentů oboru animované tvorby. Trvalo jim to asi tři měsíce. A byla to jejich premiéra.

„Takto vyzdobená nemocniční chodba, kdy se maluje přímo na stěny, to bylo poprvé. My jsme ale do nemocnic – ať už to bylo tady v onkologickém pavilonu a nebo třeba v Městské nemocnici Ostrava – dávali obrazy,“ dodává Vavrečka.

Půlkilometrová chodba dostala nejen nový vzhled, ale i pojmenování. Říkají ji veselá cesta za vyšetřením.

autor: iha
Spustit audio