Dík patriotům

11. duben 2008
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Z úřadů práce přišla dobrá zpráva. Nezaměstnanost v kraji klesla pod devět procent a podle analytiků by měla klesat i nadále. Do konce roku by se míra nezaměstnanosti měla snížit o další téměř dvě procenta...

0:00
/
0:00

Zdá se, že se skutečně blýská na lepší časy. Pracovních příležitostí přibývá, nezaměstnaných ubývá. Investoři se sem hrnou, stávajícím podnikatelům se daří. Vypadá to, že se situace ve všech směrech konečně stabilizuje.

Myslím, že lví podíl na tom mají dvě, možná spíše tři záležitosti. Rozvoj především umožňuje stále lepší dopravní dostupnost kraje. Kdyby byla dálnice D47 postavena o pár let dříve, byli bychom "ve vatě" už dávno.

Díky dálnici, ale také zmodernizovanému železničnímu koridoru sem přicházejí velcí investoři. Asi tím nejvýraznějším je jihokorejská automobilka Hyundai, na kterou se nabalují další podniky. Sever Moravy se najednou stává atraktivním místem.

Jenže nic z toho by asi nebylo bez mravenčí práce hejtmanství a dalších úřadů. Nechci tady ve volebním roce vyzdvihovat vybrané jedince či dokonce děkovat nějakým politickým stranám. Ale díky oněm nejmenovaným lidem se nám stále lépe žije. Každopádně je více možností, za kterými dříve lidé utíkali především do Prahy. Výdrž patriotů se začíná zúročovat. Díky za to!

autor: tif
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.