Dítě odložené do babyboxu se asi vrátí k matce

11. únor 2009

Holčička z ostravského babyboxu se možná vrátí k matce. Mladá žena říká, že se svého dítěte nechtěla vzdát. Měla problémy, a tak doufala, že se o něj na nějaký čas postarají odborníci. O případ se zajímají i policisté. Zjistilo se totiž, že holčička byla zraněna.

Aneta Tokarčíková má 18 let a je z Havířova. Přestože je tak mladá, její životní příběh je už teď pořádně zamotaný. Po rozvodu rodičů ji vychovávala babička. V 16 letech potkala svého přítele, kvůli kterému se rozkmotřila s rodinou a přestala chodit do školy. Koncem loňského listopadu pak porodila dceru Barboru. Z mateřské živila dítě i partnera, který nepracoval, protože ho hledala policie. Nenastoupil totiž do vězení. Peníze ale nestačily na nájem.

"S přítelem jsme se rozhodli, že Barunku dáme přechodně do babyboxu, než se to všechno vyřeší, než seženeme peníze," popisuje Aneta Tokarčíková.

Mladá žena plánovala, že lékařům z Ostravy zanese i doklady dítěte. Už to ale nestihla. Našli jí policisté. Malá Barborka totiž byla ještě před odložením do vyhřívané schránky zraněná. A to je podle kriminalisty Radovana Vojty jediný důvod, proč se o matku policie zajímá.

"Prošetřujeme možnou trestní odpovědnost doposud neznámého pachatele. Policie v žádném případě nešetří prosté odložení dítěte do babyboxu, není to v zájmu. Ten, kdo dítě do babyboxu dá, nedopouští se žádné trestné činnosti. Toto zařízení je vlastně určeno jakoby k adopci," upozorňuje kriminalista.

Policisté říkají, že zatím nic nenasvědčuje tomu, že by holčička byla týraná. Na zranění přišli až zaměstnanci ostravského centra Domeček, kam dítě putovalo z nemocnice. Podle matky měla zlomenou ruku.

"Starala jsem se o ni vždycky, jak nejlépe jsem mohla. Měla vždycky všechno, co potřebuje. Každopádně chci uvést, že jsem ji v životě netýrala, v životě jsem ji neuhodila ani já, ani přítel," říká Aneta Tokarčíková.

Jestli je skutečně matkou a malá Barbora její dcerou, ještě policisté stoprocentně nepotvrdili. Doklady jako zdravotní dokumentace, rodný list a podobně nestačí. Možná budou porovnávat fotografie anebo si vyžádají testy i DNA. Je to ale první krok k tomu, aby osmnáctiletá maminka získala svou dceru zpět. Ona sama pak bude muset úřady přesvědčit, že se o dítě postará.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu