Divadelní pouť bez bariér chce sbližovat a bavit

24. září 2012

Sbližovat a bavit. Taková chce být Divadelní pouť bez bariér, která dnes začíná v ostravském Divadle loutek. Svým způsobem i v rámci republiky ojedinělá přehlídka se bude odehrávat na dvou scénách. Začínat se bude už ráno podávkami pro nejmenší, končit večer inscenacemi pro dospělé.

Divadelní pouť bez bariér se do Ostravy vrací po dvou letech. Letos se přehlídka uskuteční posedmé - a to s obměnou.

„Rozhodli jsme se to téma už trochu rozšířit nejenom na bariéru jako handicap zdravotní, ale vůbec na překážky, které jsou v komunikaci mezi lidmi způsobené čímkoliv – etnickými rozdíly, náboženskými, názorovými. Prostě na všechny bariéry okolo nás i v nás,“ vysvětluje dramaturgyně Jana Pithartová.

Stejně jako na pódiu zahrají, tak v publiku usednou zdraví i handicapovaní. Celkem vystoupí 19 souborů.

„Máme tady špičková pražská představení profesionálních divadel, ale pak tu máme jako takový nejpřípadnější příklad představení Tož zbojníci, ve kterém účinkují spolu jak pacienti tak zaměstnanci denního stacionáře pro lidi s kombinovaným postižením ze Vsetína,“ upozorňuje Pithartová.

Divadelní pouť doprovází výstava plastik nevidomé sochařky Marianny Jánošíkové. Té se i přes zdravotní handicap podařilo vytvořit už desítky soch.

„Některé ty sochy mají osmdesát kilo a před vypálením ještě víc, protože ta hlína je mokrá. Naskládám si prostě pytle hlíny – takový stokilový pytel mi tam manžel doveze a pak to po troškách lepím jak vlaštovka,“ popisuje se smíchem sochařka.

Výstava i představení budou tento týden k vidění v ostravském Divadle loutek. Dnes na Divadelní pouti bez bariér vystoupí mimo jiné Naivní divadlo z Liberce a Bohnická Company z Prahy.

Kromě domácích souborů se v Ostravě představí také divadelníci z Itálie, Německa nebo Japonska. Podrobnosti o programu najdete na webových stránkách www.dlo-ostrava.cz.

autor: čan
Spustit audio