Dívka utrpěla při léčbě v nemocnici vážné popáleniny

4. únor 2011

Sedmnáctiletá dívka utrpěla vážné zranění při zdravotnickém úkonu ve Fakultní nemocnici v Ostravě-Porubě. Při takzvané fototerapii, kterou měla předepsánu na léčbu lupénky, se popálila na 80 procentech těla. Místo předepsaných tří minut totiž přístroj dívku ozařoval třikrát déle.

Mluvčí nemocnice Tomáš Oborný uvedl, že vedení nemocnice případ teprve vyšetřuje. Není jasné, zda selhal personál nemocnice nebo technika.

„V současné době zjišťujeme viníka. Zda došlo k závadě na zařízení nebo se jedná o selhání lidského faktoru. Samozřejmě jsme připraveni celou záležitost rodině odškodnit. Myslím si, že celá věc bude uzavřena během příštího týdne,“ řekl mluvčí nemocnice.

Policejní komisařka Gabriela Holčáková potvrdila, že se policisté případem začali zabývat a zjišťují, jestli někdo ze zdravotníků nespáchal trestný čin těžké újmy z nedbalosti.

„Prověřování je na počátku, tudíž nás čekají laicky řečeno výslechy zúčastněných, pravděpodobně budeme přibírat také znalce,“ upřesnila komisařka.

Dagmar Cepková, předsedkyně ostravského sdružení pacientů trpících lupénkou, potvrzuje, že tím se zdravotní stav nemocné ještě více zhorší.

„Lupénka je samozřejmě stresová situace a jestli se něco takového stalo, tak na tom ta dívenka bude ještě hůř, protože ta stresová situace působí hrozně na lupenkáře,“ upozornila.

autoři: ada , š.iva
Spustit audio

Více z pořadu