Dnes uplynulo 90 let připojení Hlučínska k Československu

4. únor 2010
Zprávy , Zprávy

Dnes si připomínáme jedno velmi zvláštní výročí. Uplynulo přesně 90 let od rozšíření tehdejšího Československa o oblast Hlučínska. Tato součást opavského okresu byla připojena k samostatné republice jako poslední a svou roli sehrála i armáda. Do značné míry je to temná kapitola naší historie, řekl hlučínský starosta Bernard Ostárek.

"Tady to bylo tabu a de facto se o tom vůbec neučilo, ba dokonce se o tom nesmělo učit. Ani takové historické připomínky, které si já pamatuji z mládí, o těch se nesmělo mluvit," zdůraznil starosta.

"Hať jako taková je trochu raritou. Píšť a Hať byly až roku 1923 vojenským způsobem obsazeny a přičleněny k Československu. Že se dnes může o tom mluvit, můžeme být jenom rádi," dodává starosta Hati Pavel Kotlář.

Hlučínsko v podstatě prohrála Marie Terezie, takže celá oblast zamířila do Pruska. V roce 1920, právě 4. února, se stala za docela dramatických okolností součástí Československa. Ne všichni byli tímto nadšeni a práci měla i armáda. Během 2. světové války bylo Hlučínsko prozměnu přímou součástí Německé říše.

Na druhou stranu díky rošádám s hranicemi vznikly dějepisné kuriozity. Třeba, že polská obec Ketrz je jedinou součástí původní Moravy, která dnes není v Česku.

"Toto území bylo prostě vzdáleno řekněme té stanovené přirozené hranici a tím pádem se tady stalo, že bylo odděleno od mateřského moravského území a vlastně nemělo žádnou spojitost a ocitlo se v cizím státním útvaru," dodává historik Tomáš Grim.

Dnešek patří v Hlučíně, jak jinak, historikům. Speciální konference nemá nouzi o účastníky. Je rozhodně o čem mluvit, poznamenává výmluvně její organizátor Metoděj Chrástecký. "Ať Bůh přeje tomu, aby skutečně tady nedošlo k nějakým dalším nepřístojnostem, které by se podepsaly výrazně na místním obyvatelstvu."

autor: mrk
Spustit audio