Do akce Daruj krev se dnes zapojilo přes 200 lidí

3. listopad 2009

S Českým rozhlasem Ostrava a RWE dnes přišlo darovat krev 215 lidí. Mezi nimi překvapivě i patron akce, třinecký hokejista Jan Peterek. Dobrovolníci mířili do nemocnic v Opavě, Frýdku-Místku, Třinci a také v Ostravě. Každý pak od nás dostal malý dárek. A co je nejdůležitější, mezi dárci bylo i 44 lidí, kteří nejcennější tekutinu poskytli vůbec poprvé.

Největší nápor tradičně zaznamenalo ostravské krevní centrum. "Jen během dopoledne přišlo přes 60 dárců plus dvanáct nových, což je úžasně krásné číslo, že se tolik lidí v dnešní den odhodlalo přijít na odběr úplně poprvé. Také jsme objevili dárce, který má po dnešku za sebou 300 odběrů, což je úžasné," potvrzuje tamní pracovnice Naděžda Kalužová.

Při jednom odběru se dárcům zpravidla odebírá 450 mililitrů krve. Při jedné složitější operaci ale pacienti potřebují krve i desetkrát více.

Akce Daruj krev s Českým rozhlasem Ostrava bude pokračovat i zítra, a to v Nemocnici s poliklinikou Karviná-Ráj. Dárci se tam ale musejí ohlásit dopředu, a to na telefonních číslech 596 311 775 nebo na bezplatné lince 800 900 559.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu