Do kraje doputovala Expediční kamera 2011

19. únor 2011

Stále více o sobě dávají vědět dokumentární filmy o divoké přírodě a extrémních sportech. Věnuje se jim hned několik festivalů, které bývají zpravidla putovní. To je i případ Expediční kamery 2011, která o sobě dává v tomto týdnu vědět i na severní Moravě a ve Slezsku.

Do kina se obvykle chodí na jeden celovečerní film. Festival Expediční kamera tuto tradici staví na hlavu.

"Začínáme v sobotu ve dvě hodiny odpoledne a končit budeme kolem desáté hodiny. Takže to bude taková celodenní akce," říká Jakub Gajdica z Městského domu kultury v Karviné, kde dnes mají Expediční kameru na programu.

Diváci mohou zhlédnout celkem devět filmů. "Jeden z největších taháků bude asi film Sám ve stěně, který leze po skalách bez jištění. A těším se i na film Steva Lichtaga Poslední lovci o lidech, kteří loví velryby tradičním způsobem a je to opravdu souboj na život a na smrt," dodává Gajdica.

Expediční kamera v letošním roce zaplaví 107 měst. Půjde hlavně o menší sídla, která nejsou tradičními lokacemi filmových přehlídek.

"My jsme si už delší dobu říkali, že je škoda, že ty outdoorové a expediční filmy se dostanou jenom do velkých měst. A že lidé z menších měst k nim mají daleko. Proto jsme vymysleli systém, který jde i do těch malých měst, a to je Expediční kamera," uvedl zakladatel festivalu Daniel Hála.

První zastávkou v Moravskoslezském kraji byla sice ve čtvrtek Ostrava. Nepromítalo se však v kině, ale v Komorním klubu v Ostravě-Hrabůvce. Výběr malého sálu ale programovou dramaturgyni Moniku Urbanovou nakonec mrzel. Už několik dnů dopředu totiž musela vyvěsit ceduli s nápisem VYPRODÁNO.

"Teď nás mrzí, že jsme festival neuspořádali v Kulturním domě K-TRIO, který má větší kapacitu," dodala Urbanová.

Vzhledem k pracovnímu dni byl program v Komorním klubu zkrácený na šest filmů. I tak ale zabral čtyři hodiny. Návštěvníky to neodradilo a složení publika bylo věkově velmi pestré.

O přestávce mezi jednotlivými bloky si diváci mohli dát gulášovou polévku. Tento tradiční cestovatelský pokrm bude jedním z bonusů i v Karviné.

"Celým programem bude provázet karvinský cestovatel Ivo Petr, který se nedávno vrátil z Patagonie a který bude mít i přednášku o svých cestách. Kromě kotlíkového guláše se lidé mohou těšit ještě na fotografie Martina Kašpara z osmiměsíční cesty po Severní Americe, které budou vystaveny ve foyer karvinského domu kultury," připomíná Jakub Gajdica.

Po Ostravě a Karviné navštíví Expediční kamera i další města v regionu. V průběhu března si tenhle cestovatelský maratón užijí v Hlučíně, Orlové, Bohumíně, Frýdku-Místku, Třinci a Kopřivnici.

autor: Michal Kliment
Spustit audio

Více z pořadu