Do kraje míří finanční pomoc i vojáci

25. červen 2009

Krizový štáb se v Ostravě sešel poprvé ve tři hodiny ráno a krátce nato vyhlásil na Novojičínsku stav nebezpečí. Zástupci integrovaného záchranného systému, kraje, vodohospodářů a dalších stran zajišťují především obnovení dodávek plynu, vody a elektřiny. A také řídí veškerou pomoc, která do našeho kraje míří.

Kvůli tomu, co se stalo na Novojičínsku, zasedla dnes dokonce i státní bezpečnostní rada. A posílá do našeho regionu tisíc vojáků na hrubé odklízecí práce a 54 milionů korun jako prvotní rychlou pomoc lidem a obcím. K tomu přidá Moravskoslezský kraj dalších až 70 milionů. Celkově ale tato suma stačit nebude, škody jdou do stovek milionů.

"Pokud se týká obnovy infrastruktury jako takové, která je poškozená v této oblasti v řádu stovek milionů korun, budeme jednat s panem premiérem Fischerem, až provedeme přesnou kvantifikaci těchto škod," říká hejtman Jaroslav Palas.

Problémy dnes řeší všechny společnosti, které dodávají energii. Třeba ČEZ, který na Novojičínsku vyhlásil kalamitní stav. "Vylité hladiny řek nám doslova zaplavily naše distribuční trafostanice," potvrzuje mluvčí firmy Alice Lutišanová.

Velké problémy byly i s pitnou vodou. Povodeň zničila všechny rozvody podél mostů. "Zde organizujeme nouzové zásobování. Celý rozsah škod zatím neznáme. Až voda opadne, budeme moci být přesnější. Čistírny odpadních vod byly převedeny do povodňového režimu," dodává mluvčí společnosti SmVaK Eva Špirochová.

Na Novojičínsko míří stovky vysoušečů
Integrovaný záchranný systém pomáhá postupně a doslova v jednom domě za druhým. Ředitel krajských hasičů Zdeněk Nytra potvrdil, že ze všech koutů republiky teď míří na Novojičínsko vysoušeče zdiva. Ty lze použít ale až opadne voda a vyčerpají se sklepy.

"V průběhu dneška by ještě mělo dorazit z našich skladů po republice dalších 250 vysoušečů. Pokud bude potřeba větší, jsme předběžně domluveni na další várku na zítřek," říká Nytra.

Toto nikdo nečekal
Byla to naprosto nečekaná povodeň plná paradoxů, říká Ivan Pospíšil, generální ředitel Povodí Odry. "Přišla náhle bez jakékoliv výstrahy. To bouřkové mračno bylo natolik silné, že spadlo v krátké době extrémní množství srážek na malém území. Voda byla všude a ne v korytech," popisuje Pospíšil. AJeseník nad Odrou, který nezdevastovala Odra ale malý potok, hovoří za vše.

Otázkou je, co bude dál. Velká voda dorazí do Ostravy ve večerních hodinách a nejvýše by hladiny měly vystoupit kolem půlnoci. "Pokud by ty srážky byly mírné, to znamená řádově do dvaceti milimetrů, pokud by šly postupně, tak samozřejmě je to pro nás mnohem příznivější. V počasí se nedá nic vyloučit, ale předpověď, která dnes na krizovém štábu zazněla, není zlá," dodává Pospíšil.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu