Do Ostravy se po letech vrací Malamut

4. říjen 2011

Do Ostravy se sjíždějí performeři. Ulice města se spolu s Domem umění stanou dějištěm mezinárodní festivalu akčního umění Malamut. Přehlídka se v Ostravě zrodila už na počátku 90. let a nyní navazuje na svou tradici.

Letos na festival přijedou mimo jiné permofrmeři z Finska, Malajsie, Německa a Polska. Celkem se v Ostravě představí 23 umělců.

„Festival bude zahájen v úterý 4. října v 16 hodin před Domem umění. V 19 hodin bude v Domě umění následovat zvuková performance hudebníků Suddena Infant, Strottera Inst. a Petra Ference. Vstup je zdarma,“ zve Jana Šrubařová, mluvčí Galerie výtvarného umění Ostrava, která festival spolupořádá.

Ve středu 5. října se v rámci festivalu v Domě umění od 15 hodin uskuteční prezentace tvorby studentů a pedagogů Fakulty umění Ostravské univerzity v Ostravě, která zahájí nový cyklus takzvané „Osmičky“.

Jak míní jeden ze zakladatelů akce, výtvarník Jiří Surůvka, Ostrava je pro akční umění úrodnou půdou.

„Ostrava je hlavně postavená na té pouliční performenci, protože ostravské publikum není apatické jako v nějakých západních městech, kde už jsou tak zvyklí, že je nerozhodí vůbec nic. Kdežto tady naopak občané bývají zaskočeni, co tam ten člověk provádí. Tak se i zastaví, snaží se s ním komunikovat a ptát se ho po smyslu. A v tom je právě výhoda Ostravy,“ vysvětluje Surůvka.

autoři: tif , čan
Spustit audio