Do postižených míst začala proudit humanitární pomoc

20. květen 2010
Zprávy , Zprávy

Jeden a půl milionu korun už dárci poslali charitě na pomoc pro lidi postižené povodněmi. Půl milionu korun poslali přímo na charitní sbírkové konto, přes milion pak formou dárcovských esemesek. Zaměstnanci ostravsko-opavské diecézní charity postupně nakupují potřebné věci a rozvážejí je do jednotlivých lokalit v Moravskoslezském kraji.

Dnes jde podle koordinátora Martina Hořínka o materiál za zhruba 200.000 korun. „Zajistili jsme dodávku 40 vysoušečů, které směřují do Bohumína a do Třince. Dále dnes vyrazila zásilka materiální humanitární pomoci do Bohumína a do Českého Těšína. Dalšími zásilkami budeme pokračovat zítra,“ řekl dnes odpoledne Hořínek.

Obětem záplav na Moravě pomáhá také Diakonie Českobratrské církve evangelické. „V zaplavených oblastech působí od pondělí jako koordinátoři ředitelé dvou diakonických středisek Miloslav Běťák a Josef Rzyman. Situaci na Ostravsku monitoruje Jan Keller, který objíždí starosty obcí a zjišťuje aktuální potřeby. Vyslání dobrovolníků zvažujeme“, sdělil vedoucí krizového štábu Pavel Kalus.

V kraji pomáhá také humanitární organizace ADRA nebo Armáda spásy, která pracuje převážně v Ostravě.

Pomáhají také hasiči z nejrůznějších míst republiky. Například lidi v Karviné zaměstnává hlavně odčerpávaní vody a vysoušení zaplavených domů. Jak potvrzuje mluvčí Karviné Šárka Swiderová, pomáhají jim s tím hasiči a strážníci z Čech.

„Přijeli nám pomáhat hasiči z Čech, ze středních i jižních, přijeli i z Prahy. Přijeli i městští policisté z Ústí nad Labem. Hasiči nám čerpají vodu v Darkově, Lipinách, Loukách,“ dodává Swiderová.

Stát uvolnil dotace pro postižené

Třicetitisícovou dotaci na obnovení základního vybavení domácnosti a až 150.000 korun na nákup či výstavbu ubytovacích jednotek získají lidé v zatopených oblastech. Rozhodl o tom ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška. Příspěvek poskytuje krajský úřad na základě písemné žádosti, kterou za občana podá obec na ministerstvo.

Rychlý jednorázový příspěvek 30.000 korun získají zatopené obce pro své občany na obnovení základního vybavení domácností, obce mohou dále žádat také o dotaci na nákup a výstavbu bytových jednotek až 200.000 korun. Stát také plně pokryje náklady spojené s demolicí stavby poškozené povodní. Tu mohou získat jak obce, tak i přímo jednotliví lidé.

Hygienici: pozor na riziko infekcí

Při odstraňování povodňových škod se zvyšuje riziko infekcí a závažných onemocnění, například žloutenky a leptospirózy. Lidé by proto zásadně měli pracovat v gumových rukavicích a holínkách, zdůrazňuje Radim Mudra z Krajské hygienické stanice v Ostravě. V žádném případě by také neměli jíst potraviny zasažené záplavovou vodou.

„Vždy po práci je nutno se řádně umýt a popřípadě si ruce desinfikovat. V každém případě před každým jídlem, kouřením, pitím je potřeba si ruce umývat tak, aby nedošlo ke kontaminaci potravin, které jsou používány,“ připomíná hygienik.


Čtěte také: Český rozhlas Ostrava a informace o záplavách

autoři: tif , mik , Ivan Sekanina , Jiří Slavičínský
Spustit audio