Dobrá adresa?

4. únor 2009
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Ostrava, stejně jako jiná velká města, by ráda svým občanům nabídla co nejlepší podmínky k žití. Ráda by se zkrátka stala takzvanou "dobrou adresou" s dobrým životním prostředím. K životnímu prostředí v širším slova smyslu patří nepochybně taky kultura.

0:00
/
0:00

Město Ostrava se rozhodlo usilovat o titul Evropské hlavní město kultury 2015. Za tímto účelem vzniklo hned několik skupin, které pracují na poměrně složitém projektu, jež by měl vést ke kýženému cíli. Jaký onen cíl vlastně je, co všechno by několik let trvající cesta mohla Ostravě a Ostravanům přinést, to se zatím dovídáme z více či méně náhodných zpráv. Jistá utajenost je bezpochyby na místě, neboť po témže titulu touží taky například Plzeň a je velmi pravděpodobné, že další jedno až dvě města se ještě přidají. Teprve na konci letošního října bude třeba vyložit karty na stůl a vstoupit tak do soutěže s dalšími kandidáty. Poněkud tristní ovšem je, že zatímco se několik desítek lidí vesměs ve svém volném čase snaží dovést Ostravu na evropské kulturní výsluní, koncem loňského roku vzala ve městě za své galerie, která rozhodně měla našlápnuto stát se prestižním kulturním stánkem s evropskou konkurenceschopností. Mám na mysli Slezskou galerii, iniciativu Spolku pro ostravskou kulturu, která v suterénu historické budovy Slezskoostravské radnice dostala pouhopouhých šest měsíců života. Náročná dramaturgie byla zaměřena na stále více populárnější oblast architektury. Během krátké doby svého trvání nabídla galerie návštěvníkům několik odborníky vysoce hodnocených architektonických výstav. Kulturní komise městského obvodu Slezská Ostrava se však patrně zalekla evropského rozletu galerie a další projekty zatrhla návrhem nepřijatelného kompromisu, v rámci něhož se architektonické projekty měly krčit na několika panelech jako apendix výstav s takzvanou regionální tematikou tipu: lidová slovesnost v díle Boženy Němcové nebo 30 let Slezskoostravského sboru. Do Evropy? Nikam. Seďte hezky doma, vzkázali nám slezskoostravští radní. Přidáme-li k těmto faktům informaci, že webové stránky našeho hejtmanství nabízejí pouze ruskojazyčnou mutaci, začínám mít obavy, jestli u nás v Ostravě už zase včera nemůže znamenat zítra.

autor: ele
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.