Dobrá nálada i v zimě

20. leden 2010
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Sněží, je zima a tak nemáme chuť vycházet ven. V zasněženém počasí jsme nevrlí a stejně zamračení jako dnešní obloha. Jana Hovjacká našla recept na to, jak si zlepšit náladu.

0:00
/
0:00

Venku sněží a většina z nás z toho má náladu pod psa. V rádiu a televizi se dozvídáme samé špatné zprávy. Třeba i o tom, jak překvapivě v zimě sněží a jak na to zase nejsme připraveni. Naposledy mě nejvíce nazlobili jako obvykle naši politici. Ať už vyjádřením o korupci nebo o zvyšování dávek v jakémkoli směru. Je před volbami a tak se není co divit, že i v době krize a obrovského státního dluhu, si někteří politici svými řečmi a bohužel i činy doslova kupují voličské hlasy. A to mě neuvěřitelně vytáčí. A tak jsem se včera zlobila na celý svět, asi nejvíce to odnesl můj kolega Jiří Slavičínský. Určitě byl štěstím bez sebe, když jsem konečně odcházela z práce domů. Doma na mě čekal dobře naladěný přítel a navrhl ať se jdeme projít ven. Řekla jsem mu, že jsem unavená z práce a navíc protivná na celý svět a nikam se mi nechce. Po pár vtipných poznámkách jsem se přece jen nechala přemluvit. A věřte mi, bylo to nejlepší rozhodnutí dne. V zasněžené krajině jsem všechny osobní i globální starosti hodila za hlavu. Všímala jsem si detailů a vychutnávala zimní atmosféru. Moje nálada se po krátké procházce zlepšila o 180 stupňů. Cítila jsem se jako znovu zrozená. Všechna negativní energie šla stranou. Pokud se i vy cítíte špatně, můj recept pro veselou mysl je jednoduchý. Procházka v lednu, kdy "překvapivě" sněží, vám udělá dobře. Přijdete na nové myšlenky a vrátí se vám úsměv na rtech.

autor: Jana Hovjacká
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.