Dobří sousedé

12. srpen 2008
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Česká republika je krásná země, jezdí k nám spousta turistů, podnikatelů a také darebáků a zločinců, a právě o té poslední partě návštěvníků je následující poznámka.

0:00
/
0:00

Klasický panelový dvanáctipodlažní dům na sídlišti má v každém podlaží dejme tomu čtyři byty, takže odhadem je tady téměř padesát bytů. Znát nájemníka v sedmém podlaží, pokud bydlím třeba ve druhém podlaží, je to samé jako chtít po desetiletém dítěti z Pusté Polomi seznam tramvajových zastávek mezi Ostravou-Výškovicemi a Porubou. Nezná je a stejné je to i s nájemníky. Možná se znají lidé na patře, možná se znají některé upovídané maminky z pískoviště, kde si hrají jejich děti. To je ale vše. Anonymita sídliště láká zločince. Kde se schovat před zákonem? Jedině na sídlišti, v opuštěném domě na samotě anebo v nájemné vile s vysokou zdí a ochrankou. Ale to je dost okaté. Začátkem srpna zatkli čeští policisté dva Brity, kteří obrali krajany o dva miliony liber, poté s většinou peněz zmizeli. Kam? No přece do Prahy. Tady nějakou dobu nerušeně na dálku podnikali, okrádali dále své krajany, ale především žili na velmi vysoké noze. Policisté nakonec jednoho z nich našli v Praze v luxusním domě za 23 miliónů korun, který si už stihl pořídit. Když mu na dveře zaklepali detektivové, tak byl v šoku. Prostě to nečekal. A teď zajímavost. Jednoho z těch dvou hned policisté poslali do Británie, kde ho čeká vysoký trest, prostě se s nim za podvody nikdo párat nebude, a toho druhého si nechali u nás, protože podal proti přemístění domů stížnost. Teď budou české soudy posuzovat, jestli ho opravdu nechtějí v Británii šikanovat a odsoudit neprávem. A takových případů je u nás více. Možná by bylo dobré se v této souvislosti podívat na svého souseda. Že ho neznáte, že jste ho vlastně ještě ani neviděli, letmo pozdravili? Je tichý, hodný , zdvořilý, mouše by neublížil? Tak takhle nějak se choval i Luigi Purtone, jeden z šéfů sicilské Cosa Nostry. Sousedi jeho mosteckého bytu také říkali, že to je hodný pán a přitom ho celá italská policie hledala pro vraždy, drogy a vydírání. No vidíte a potom, že prý se u nás žije lidem špatně... Pěkný den s dobrými sousedy přeje Artur Kubica.

autor: Artur Kubica
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.