Dobrý krok

18. červenec 2008
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Poplatky za pobyt novorozenců v porodnici budou s největší pravděpodobností brzy zrušeny. Novelu, která s tím počítá, totiž po sněmovně schválil také Senát. Je to dobrý krok.

0:00
/
0:00

Nepatřím mezi odpůrce poplatků, ale ani mezi příznivce. Vždy záleží na tom, za co mám platit, proč a kolik. Ovšem pokud jde o placení za pobyt novorozence v porodnici, mám jasno. Jsem proti poplatkům.

Jak k tomu to dítě přijde? Má holý zadek a místo, aby dostalo aspoň trochu čerstvého vzduchu a mléka, hned po něm chtějí peníze. Jako by nestačilo, že brzy dostane složenku na placení komunálního odpadu. A pak další a další. Tohle všechno vědět, tak se na svět taky moc radostně nehrnu. Konečně chápu, proč dítě po příchodu na svět tak brečí.

Na jednu stranu si vrcholní představitelé země stěžují na nízkou porodnost, na druhou stranu dělají vše pro to, aby to mladé rodiny stálo co nejvíce. Vím, že těch několik desetikorun za pobyt novorozence není žádná závratná suma, ale stejně.

Nebojím se, že by státní pokladna zrušením poplatků nějak utrpěla. Zákonodárci jsou dost šikovní na to, aby některý ze stávajících poplatků zvýšili, případně zavedli jiný, zcela nový. A navíc - ono to dítě bude muset stejně brzy k lékaři, bude potřebovat něco na recept... A ne jednou.

autor: tif
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.