Dobrý nápad

20. červen 2005
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Zajímavý nápad dostali členové pracovní skupiny komunitního plánování sociálních služeb v Bruntále. Dohodli se, že některé obchody a budovy budou označeny speciální samolepkou se znakem města a mezinárodním logem vozíčkáře. Zaujalo mě, že samolepka bude zárukou bezbariérovosti objektu.

0:00
/
0:00

Něco podobného zatím v Moravskoslezském kraji nenajdete. Samolepka je výborný nápad. Jednak usnadní pohyb a orientaci vozíčkářům a jednak ukáže, jak na tom Bruntál s bezbariérovostí vlastně je. Zeptáte-li se vozíčkáře, jak se mu pohybuje po ulicích a jak se dostane do obchodu či na úřady, většinou vám řekne, že je to lepší. Za odpovědí jsou ale víceméně rozpaky. Bezbariérovost totiž neznamená pouze nájezd do budovy, ale také samostatnost a soběstačnost zdravotně postiženého. Například plynulý pohyb v objektu a snadné otvírání dveří. Někteří majitelé obchodů si třeba myslí, že jejich zařízení je bezbariérové už jen tím, že nemá schody. Chyba lávky. S těžkým nákupním vozíkem si vozíčkář neporadí a třeba obsluha plošiny? To je kapitola sama pro sebe. A právě na všechny tyto detaily, které člověk často ani nevnímá, bude pamatovat samolepka. V Bruntále ji budou rozmisťovat samotní vozíčkáři po dohodě s majiteli a provozovateli zařízení. Bude to něco jako dobrá vizitka, která bude zárukou samostatnosti a plynulého pohybu vozíčkáře. Rozmisťování samolepek na vchodové dveře objektů začne o prázdninách. Nedělám si iluze o tom, že by je třeba na bruntálském Náměstí míru měly všechny obchody. Ale když nějakou objevím, určitě si řeknu: je to fajn. Tady není vozíčkář stranou běžného života.

autor: Ivan Sekanina
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.