Dobrý signál

7. březen 2005
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Krajský soud udělal definitivní tečku za případem policejní brutality. Policistovi Václavu Filipcovi dal stejnou podmínku jako okresní soud - tedy 18 měsíců se zkušební lhůtou na tři roky. Navíc mu zakázal dělat ochranku v supermarketech. Policista zbil obuškem cyklistu, kterého táhnul na kole pes.

0:00
/
0:00

Policista musí dbát zákonů, chránit majetek a zdraví lidí - to vše si můžete přečíst v příslušných zákonech. Případ policisty Václava Filipce ukazuje, jak teorie kulhá za praxí, jak totalitní návyky stále skrytě přežívají v myslích některých strážců zákona. Ti musí mimo jiné procházet i důkladnými psychotesty. Má se ukázat, jak zvládají konfliktní situace.

Celá ostravská novinářská obec byla svědkem toho, jak právě Václav Filipec mezní situace rozhodně nezvládá. Když vycházel z jednací síně, zcela pochopitelně ho obklopily mikrofony, muž, který má být vyškolen a státem vybrán na to, aby se uměl chovat, aby budil respekt přirozenou autoritou, reagoval zcela v rozporu s těmito nepsanými pravidly. Novinářům vynadal do špíny a chybělo skutečně málo, aby někoho z kolegů neinzultoval. Měli jsme snad opravdu štěstí, že na rozdíl od cyklisty, kterého zastavil, když ještě oblékal služební uniformu, neměl po ruce obušek. Nejsem psycholog, ale po této zkušenosti vím, že takový člověk by neměl dělat práci, kde je stresovým situacím zákonitě vystaven. Proč to nevěděli jeho šéfové už dávno, je záhadou.

Ale tento případ nemá jen stinné stránky. Dokázal, že v Česku funguje občanská společnost. Když aféra se zmláceným cyklistou vyplula na povrch, lidé ve Studénce, kde policista Filipec sloužil, vyšli do ulic. V třeskutých mrazech demonstrovali na náměstí. Pro společnost, která si prošla totalitou, kdy projevit názor a postoj byl hrdinský čin a nejlépe bylo mlčet, to je bezesporu dobrý signál.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.