Domácnosti v Jablunkově nesmějí používat vodovod

30. říjen 2009

Desítky domácností v Jablunkově stále nesmějí používat vodovod. V městské části Radvanov jim to zakázali hygienici. Jejich rozbory prokázaly zdravotní závadnost vody. K problémům tu došlo opakovaně. Naposledy nesměli v Radvanově používat městský vodovod před měsícem. Aktuální zákaz platí od čtvrtku minulého týdne.

Na doušek vody z městského vodovodu teď musí zhruba 150 lidí z Radvanova raději zapomenout. Svépomocí zbudované rozvody momentálně představují zdravotní riziko. Lidé by se v této vodě neměli ani koupat.

"Vzhledem k tomu, že tam byla nevyhovující chlorace, to znamená nebylo tam dostatečné zdravotní zabezpečení vody, byl vydán zákaz užití vody jako vody pitné. Ale vzhledem k tomu, že se jednalo o výrazné mikrobiologické znečištění, tak i k osobnímu užití té vody," varuje Radim Mudra z Krajské hygienické stanice v Ostravě.

Navzdory možným rizikům v podobě průjmů a zažívacích potíží však nechávají varování i zákazy část místních lidí v naprostém klidu. "Vždycky se to pilo a nikomu nic nebylo. A děda se dožil devadesáti a pil to vždycky. Nemáme s tím žádné problémy a všichni jsme zdraví," tvrdí jeden z místních.

Ředitel jablunkovských technických služeb, které vodovod spravují, včera ujišťoval, že se na odstranění problémů pracuje. Potvrdit na mikrofon to ale odmítl. Zároveň připustil, že není jasné, co je bezprostředně způsobuje. Než se vše vyřeší, musí lidem město zajistit náhradní přísun vody.

Zaměstnanci technických služeb v Jablunkově už prý pročistili vodojem i rozvody. Jestli to stačí, se ukáže začátkem příštího týdne, kdy budou k dispozici výsledky posledních rozborů.

Spustit audio

Více z pořadu