Dominika Rojtová: Beskydské uhlí

6. říjen 2011
Ranní poznámka , Ranní poznámka

S těžbou uhlí v Beskydech je to v poslední době jako na houpačce. Nejprve se obce radovaly, protože ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek slíbil, že se s využitím uhlí nepočítá. V srpnu dokonce odstartovala demolice hotelových domů, kde měly původně bydlet horníci. V návrhu Státní energetické koncepce se ale objevilo, že se s těžbou počítá a teď chce společnost OKD navíc prozkoumat jeho zásoby.

V beskydské válce začala další bitva. Už dlouhé roky v ní proti sobě stojí stejné dva tábory - těžaři a obce. A ty teď znovu mobilizují. Rozbuškou se opět stal záměr Společnosti OKD, která chce provést průzkumnou ražbu. Devět set metrů pod povrchem chce vybudovat chodbu, aby zjistili stav zásob uhlí a plynu.

O povolení průzkumné ražby těžaři usilovali už před sedmi lety. Tenkrát to obyvatele Beskyd vyburcovalo k podpisu petice, pod kterou se podepsalo 23.000 lidí. Průzkum totiž prakticky považují za znovuotevření dolu, podle nich si tak OKD snaží otevřít cestu k budoucí těžbě a dál proto usilují o zasypání dolu.

Jeho budování začalo v osmdesátých letech, důl ale nebyl nikdy zprovozněn, protože stát následně rozhodl o zakonzervování areálu. Od té doby ale uhlí v Beskydech těžaře láká asi tak jako vosu bonbón.

Otázkou zůstává, jestli ho jen ochutná a znovu odletí. Pokud totiž píchne, může způsobit i vážnou alergickou reakci. A pro citlivou přírodu v chráněné krajinné oblasti to může dopadnout ještě hůř.

autor: Dominika Rojtová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.