Dominika Rojtová: Nepoučitelní...

22. září 2011
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Zloděje z Nového Jičína nepoučil ani trest obecně prospěšných prací. V době výkonu svého trestu totiž kradli znovu. Nejen oni ale jsou nepoučitelní.

Kolikrát jste odlepovali žvýkačku z podrážek bot, nebo z nich odstraňovali snad ještě něco horšího? Kolikrát už jste to nevydrželi a sami z chodníku sebrali nepořádek a hodili do koše? A o nedopalcích cigaret ani nemluvě.

Po takových zážitcích jistě vítáte, pokud v ulicích vidíte někoho s oranžovou vestou a smetákem v ruce. Takoví lidé udržují pořádek na veřejném prostranství i ve veřejných budovách.

Tuto činnost ale vykonávají lidé i jako trest, tak jako dva mladíci z Nového Jičína. Za krádeže jim soud vyměřil 300 hodin podobných prací. Sekat dobrotu ale moc dlouho nevydrželi.

Místo toho, aby zvelebovali prostředí v tamním sportovním areálu, zaujalo je úplně něco jiného. A to šatní skříňky. Nedali si říct a sklouzli ke svým původním praktikám. Společně se domluvili na další krádeži. Jeden hlídal a druhý sebral peníze, které si pak rozdělili na půl. Krátce po tom je ale policisté zadrželi a teď jim hrozí skutečné vězení.

Někteří lidé jsou prostě nepoučitelní. Stejně tak nepoučitelní jsou ale v mých očích i lidé, kteří odpadky kolem sebe bez výčitek svědomí odhazují. Jaký trest ale uložit jim?

autor: Dominika Rojtová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.