Doprava v Opavě se zklidní, blíží se stavba jižního obchvatu

21. září 2010

Už jen několik formalit a začne stavba jižního obchvatu Opavy. Nový průtah městem za necelých 600 milionů korun odlehčí především sídlišti Kylešovice a zjednoduší spojení mezi výpadovkami na Hradec a Ostravu. Je to zároveň největší krajská investice do nových silničních úseků.

I když hlavním problémem je v Opavě chybějící severní obchvat kolem Stříbrného jezera i ten jižní pomůže. Odpadne proplétání aut uličkami Kylešovic.

„V podstatě z oblasti Komárova až po Hradeckou objede po komunikaci druhé třídy město Opavu. Náklady jsou v řádu 592 milionů korun a zhruba v roce 2012 by měl být obchvat zcela dokončen,“ říká náměstek hejtmana Miroslav Novák.

Zbývá v podstatě už jen jeden důležitý podpis. „Stavba jižního obchvatu Opavy má již všechna stavební povolení a je připravena k realizaci. V současné době byla již podepsána smlouva o dílo a připravuje se smlouva na koordinátora a technický dozor stavby. Předpokládáme, že začátkem října může být předáno staveniště,“ doplňuje krajská mluvčí Šárka Vlčková.

Co se týče silnice I/11, která by měla tvořit mimo jiné právě obchvat severní, tady dobré zprávy zatím nejsou. Připomeňme, že ministr dopravy stavbu této silnice pozastavil. Pod petici ve stánku před opavským magistrátem se podepsalo už přes 20.000 lidí. Ministerstvo dopravy ale zatím mlčí.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu