Dopravní firmy se potýkají s nedostatkem profesionálních řidičů

4. prosinec 2006
Zprávy , Zprávy

Dobrý profesionální řidič má cenu zlata. Stačí se podívat na inzeráty a je jasné, že se firmy o zkušené majitele řidičských průkazů skupiny C doslova přetahují. Například v našem regionu situace došla tak daleko, že musejí úřady práce organizovat speciální kurzy. A problémem se zabývá i krajský úřad.

Něco takového jsme tady neměli. Od chvíle, kdy skončila povinná vojenská služba, řidiči velkých aut prostě nejsou, říká Pavel Bartoš z Krajské hospodářské komory v Ostravě. Armáda jim umožňovala získat řidičák velmi jednoduše a levně.

Silniční doprava (ilustrační foto)

"V minulosti skoro každý mladý kluk, který byl na vojně, si řidičák udělal a naučil se jezdit. Kdežto dnes si někdo udělá řidičák a v podstatě nemá šanci se nikde nic naučit. Jde přímo na cestu a možná i podle toho vypadá bezpečnost našeho silničního provozu u nákladní dopravy," dodává Pavel Bartoš.

Monika Mazáková je z ostravské pobočky společnosti zaměřené na dálkovou dopravu a logistiku. Firemní inzerát je na všech vývěskách úřadů práce. "Nejsou vůbec a když už se nám podaří někoho sehnat, hned nám uteče. Jinde dostane třeba lepší peníze. Máme velký problém sehnat někoho, kdo by třeba ještě něco manuálně udělal."

Jednou z možností je oslovit řidiče, kteří získali oprávnění už před mnoha lety a příliš si nevěří. Miroslava Žajdlíková z Úřadu práce ve Frýdku-Místku potvrdila, že když se mezi uchazeči o zaměstnání objeví držitel řidičského průkazu skupiny C, nabídne mu rekvalifikaci, a to hned po novém roce, kdy tento projekt začíná.

Do hry vstoupil i Moravskoslezský kraj. Podle náměstkyně hejtmana Jaroslavy Wenigerové bylo nutné začít úplně od začátku. To znamená, aby si za jeden stůl sedli lidé například z úřadu práce a zaměstnavatelských svazů.

"Samozřejmě ten zaměstnavatel, který to pociťuje jako nedostatek, on musí přijít a říct: Já mám problém, já to potřebuji a jste schopni mi to zajistit? Tím to začalo a myslím si, že jsme za měsíc pokročili poměrně daleko," řekla náměstkyně.

Dodala, že podobné problémy byly nedávno v hutnictví a nakonec se podařilo najít rozumnou cestu. Třeba zapojením škol a konkrétní podporou učebních oborů budoucími zaměstnavateli. Společnosti to zatím řeší nejrůznějšími improvizacemi.

autor: mrk
Spustit audio