Dotaci až 130 tisíc korun můžou získat majitelé malých venkovských prodejen s potravinami

1. září 2022 08:10

Majitelé a provozovatelé venkovských prodejen můžou získat dotace od státu a krajů. Až 130 tisíc korun pro zajištění provozu malého obchodu s potravinami. Žádosti přijímá Moravskoslezský kraj ode dneška.

„Zleva tady od města máme velké markety a zprava je Polsko, takže ta konkurence je obrovská a pro nás je to na přežití,“ říká pan Mojmír Stachovec, který drží nad vodou malý obchod u cesty v Horních Tošanovicích na Frýdecko-Místecku.

Dotaci a program Obchůdek ministerstva průmyslu a obchodu využil loni. „Jsou to vyloženě menší nákupy, kdy člověk vyskočí z auta, něco koupí a jede dál. Všichni teď mají Polsko,“ dodává pan Stachovec.

Moravskoslezský kraj se do programu zapojil znova, šanci má tak další čtyřicítka drobných podnikatelů. Rozdělí mezi ně zhruba 4 miliony korun.

„Částka je vyšší s ohledem na vývoj cen energií a pohonných hmot a díky tomu, že ministerstvo navýšilo prostředky na celý program z 39 na 52 milionů korun. Budeme tak mít k dispozici místo loňských tří milionů korun čtyři miliony,“ upřesňuje mluvčí krajského úřadu Mirka Chlebounová.

autor: Martin Knitl
Spustit audio