Dovolená na klíč

25. srpen 2005
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Letos se, jak se říká, roztrhl pytel s nespokojenými turisty. Na cestách do exotických krajů se dozvěděli, že nemají zaplacený hotel, že v jejich pokoji bydlí už někdo jiný, že cestovní kancelář opomněla službu zajistit. Představa zoufalé situace někde na druhém konci světa je nepříjemná, ale potkat vás to může i doma.

0:00
/
0:00

Odjíždím na kratičkou dovolenou. Vlastně v tuto chvíli jsem už na cestě a stále přemýšlím, co mě ještě překvapí. Už samotná příprava čtyřdenního výletu za přírodními krásami a památkami naší vlasti nebyla nikterak jednoduchá - dohodnout termín tak, aby se v jeden okamžik sjelo na jednom místě osm lidí z Čech, Moravy, Slezska a Německa, připravit program tak, aby si každý přišel na své, zjistit, jestli se dá do odlehlých koutů vůbec dojet nějakým hromadným dopravním prostředkem, to chce slušnou dávku organizačních schopností. Nakonec se to povedlo a zbývalo to poslední - zajistit nocleh. Jednu noc přespíme u známých a dva hotýlky najdeme cestou. První přespání jsme zamluvili v penzionu v malé vísce uprostřed hvozdů a druhou v ubytovně církevního objektu, který chceme navštívit. Pošlete email, zní v telefonu, to je na objednání noclehu nejlepší. Ujišťuji se, že v termínu nebude problém přespat, a posílám elektronickou objednávku. Odpověď nepřichází první, druhý, třetí den, zkouším znovu telefonovat, ale na druhé straně to nikdo nebere. Vybavuje se mi jakýsi citát, že církevní čas běží jinak. Značně nervózní se mi podaří konečně dovolat, abych se dozvěděla, že přece celý víkend mají hudební festival a ubytovna bude praskat ve švech. Ne, je mi líto, osm volných míst opravdu nebude. Na poslední chvíli najdu jiné ubytování a objednávám jednu noc. Nechávám si objednávku pro jistotu několikrát potvrdit. Teď už je všechno domluveno. Batoh se plní čistými tričky, když u mě, dvě noci před odjezdem, zazvoní telefon. Duchovní otec výletu mi sděluje, že ani v penziónku uprostřed hvozdů s námi nepočítají. Zkusil tam raději taky zavolat a dozvěděl se, že paní Nováková skutečně zamluvila nocleh na jednu noc pro osm lidí, ale pak si zavolala skupinka zahraničních turistů, kteří chtějí zůstat na celý týden. Pochopte to, musela jsem je vzít. Ne, bohužel, nechápu to. Stěžujeme si na nezodpovědné hoteliéry v zahraničí, a zatím jich máme spoustu i v našich zeměpisných šířkách. Služba zákazníkovi, rovný přístup a slušnost se zřejmě nevyplácejí.

autor: Gabriela Všolková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.