Drahý hrad

14. září 2004
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Začaly Dny evropského dědictví. Řada lidí - natěšená, že uvidí něco extra a třeba i zadarmo se proto o víkendu vydala za pamětihodnostmi našeho kraje. Kvůli chaotickým informacím se však mnoho z nich za památkami zřejmě hned tak znovu nevypraví.

0:00
/
0:00

Dny evropského dědictví začaly v sobotu. Řada památek ale své tajné komnaty či poklady zpřístupnila jen v neděli odpoledne. Což ovšem po nevšedním zážitku lačnící veřejnosti nikdo pořádně neřekl, a tak se mnoho výletníků vracelo domů s nepořízenou.

Rozčarování si prožili také návštěvníci Slezskoostravského hradu, kteří se vydali vstříc rytířským slavnostem. Počasí přálo, organizátoři slibovali bohatý program a od doby, kdy cestu k hradu zjednodušila lávka, se za novou atrakcí hrnou davy. O víkendu se však ony davy zastavovaly před branami hradu. Organizátoři akce se totiž rozhodli z lidí vyždímat co nejvíce peněz: 150 korun dospělý, 70 korun dítě!

Neznám mnoho ostravských rodin, které bez mrknutí oka vypláznou pětistovku a jdou se veselit a utrácet dál. A tak se dovnitř odvážil jen málokdo. Uškodilo to všem. Nadšencům, kteří předváděli své šermířské umění, historické divadelní hry, prodejcům stylových suvenýrů a v neposlední řadě i samotným pořadatelům. Kdyby nasadili vstupné nižší, výdělky by měli podstatně vyšší. Podivný kalkul poškodil také samotnou myšlenku provozování hradu. Až do soboty jsem měl za to, že cílem je nabídnout areál a dění v něm co nejširší veřejnosti. Teď už si tím tak jistý nejsem.

autor: tif
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.