Dráhy otevřely zmodernizované nádraží Ostrava-Svinov

29. červen 2006

Ostravská část Svinov má nejmodernější nádraží v České republice. Podle Českých drah je za tím celková rekonstrukce za více než půl miliardy korun. Podařilo se navíc zachránit historickou výpravní budovu, která byla ve velmi špatném stavu. Současně s tím se radikálně změnilo i okolí nádraží, kudy projde každý den v průměru 30 tisíc lidí.

Opravena je stará a k tomu přistavěna nová prosklená budova. Přibyly eskalátory, podchod, peróny, autobusová stanoviště a celkovou proměnou prošel i přednádražní prostor. Generální ředitel Českých drah Josef Bazala prohlásil, že do Ostravy přivezl hned tři dobré zprávy. "Letošním rokem bude dokončen koridor do Prahy, definitivně jsou v provozu vlaky Pendolino a teď vlastně toto nádraží."

Logo

Na dokončení rekonstrukce, která patří k těm největším, co se týče nádraží, se přišel podívat i pan Milan Chovanec. Nejstarší pamětník a zdejší bývalý výpravčí. Jak nám řekl, všechno bylo tehdy jinak. "Vlaky ohlašoval vrátný, čekal v restauraci. Staniční rozhlas se ve Svinově montoval někdy v jednapadesátém nebo dvaapadesátém roce," vzpomíná pan Chovanec.

Zatímco samotné nádraží je hotové, okolí působí ještě hodně provizorně. Čekáme na investory a hlavně na vyřešení potíží s pozemky místního podnikatele Maxmiliána Šimka. "I kdyby nám pan Šimek neustoupil, v každém případě tu část, která přináleží jakoby k opavskému nástupišti, vyřešíme tak, aby byl nádherný přístup mezi tímto bodem a svinovskými mosty," poznamenal náměstek ostravského primátora Jaromír Horák.

Podnikatel Šimek nám potvrdil, že vyjednávání s magistrátem se blíží ke konci. A že už tím pádem nebudou muset odjíždět investoři s prázdnou. "Víceméně se sepisují smlouvy, mělo už by to konečně dopadnout."

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu