Dražší rok 2007

28. prosinec 2006
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Za pár dní je tady nový rok. Vstupujeme do něj s nejrůznějšími předsevzetími a očekáváními. Chceme být lepší, mít se lépe, máme své cíle. Jestli se nám jich podaří dosáhnout, zjistíme až během roku, bilancovat pak budeme touhle dobou.

0:00
/
0:00

Jedna věc je jistá už teď. Rok 2007 bude dražší. To je tutovka. V některých podnicích sice platy vzrostou, ale celkově nás čekají větší výdaje než doposud. Zvýší se nájmy v obecních bytech, zdražuje voda, elektřina. Ještě že aspoň ten plyn bude levnější. I když - kdoví na jak dlouho. Na jaře může být všechno jinak.

S vyššími cenami energií porostou určitě i ceny nejrůznějšího zboží. O kolik více v konečném důsledku zaplatíme třeba za jídlo, těžko v tuto chvíli říct. Každopádně většina z nás bude muset opět více obracet korunu v ruce a dobře rozmýšlet, do čeho ji investovat. Takovou starost zřejmě ale nebude mít ten, kdo si vzal půjčku. O osudu jeho příjmů je už rozhodnuto.

Stále více začínám přemýšlet nad tím, jestli by nebylo lepší postavit si pastoušku, vykopat studnu, topit dřevem nasbíraným v lese a chodit spát se soumrakem. Pak bych možná ušetřil. I když kdoví. Všechen svůj čas a energii bych musel věnovat obstarávání živobytí a na zaměstnání by mi čas nezbyl. Takže zase bez peněz. Raději si tedy za pohodlí, na které jsem zvyklý, připlatím. Když to tak vezmu kolem a kolem, jinou možnost vlastně stejně nemám.

autor: tif
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.