Druhý hospic v kraji bude ve Frýdku-Místku

20. září 2009
Zprávy , Zprávy

Ve Frýdku-Místku začala stavba nového hospice. Tři desítky lůžek pro lidi v terminálním stadiu života vzniknou v areálu za nemocnicí. Kraj ale stavbu nepodporuje, a také jej dlouhodobě jej kritizuje frýdeckomístecká opozice. Hospic pro nevyléčitelně nemocné má stát do konce příštího roku.

Ulehčit těmto lidem a jejich blízkým je naší prioritou, říká primátorka Frýdku-Místku Eva Richtrová (ČSSD). "Vzhledem k tomu, že dnes je v širokém dalekém okolí opravdu pouze 30 hospicových lůžek a lidí dnes a denně umírá mnohem více, tak si myslím, že je to dobrý počin," dodává primátorka.

Na stavbu hospice za 106 milionů korun si město muselo půjčit. Finanční podporu totiž krajský úřad odmítl. Prosazuje jiné priority než stavby nových budov. "V některých léčebnách dlouhodobě nemocných by se vytipovala lůžka, která by byla zřízena jako hospicová péče," vysvětlila mluvčí Krajského úřadu v Ostravě Šárka Vlčková.

Vedení radnice čelí i kritice místní politické opozice. Kromě zadlužování vadí Rafaelu Kučíkovi (ODS), že město buduje zařízení ze špatného konce. Podle něj už mělo několik let shánět pro náročnou práci kvalifikované pracovníky. "Problém je v tom, že tady se buduje příspěvková organizace, že se postaví hospic a to ostatní se až potom nějakým způsobem sežene," míní.

Minimální varianta počítá se čtyřmi desítkami pracovníků. "Hospic bude mít celkem 30 lůžek a dalších třináct lůžek bude sociálních. Personál by mělo tvořit minimálně sedmnáct pracovníků zdravotního úseku, deset pracovníků sociálních služeb, psychoterapeut a například také nemocniční kaplan," říká mluvčí města Jana Matějíková.

Nákladnou péči bude ve frýdeckomísteckém hospici zajišťovat nově založené Centrum zdravotních a sociálních služeb, které chce město dotovat až pěti miliony korun ročně.

V Moravskoslezském kraji v současné době funguje jediné podobné zařízení, a to hospic sv. Lukáše v Ostravě.

Spustit audio