Druhý pohled

26. leden 2007
Ranní poznámka , Ranní poznámka

V Česku je stále rozšířenější, že politikové zastávají dvě i více funkcí. Starosta a senátor. Primátor a krajský zastupitel. Náměstek hejtmana a starosta. To jsou dnes u jednoho a téhož člověka běžná spojení. Karvinský primátor Tomáš Hanzel ale rozšířil obzory. Stojí v čele 65tisícového města a dělá zároveň asistenta poslanci a stranickému kolegovi Ladislavu Šinclovi. Na první pohled podivná kombinace. Druhý pohled už byl pro autora následující poznámky docela jiný.

0:00
/
0:00

Primátor Hanzel a poslanec Šincl mají jedno společné. Ještě před rokem měli v Karviné stejnou funkci. Byli náměstky primátora za sociální demokracii. Stejná veřejná funkce i stranická příslušnost udělaly své. Šincl se loni v červnu dostal do Poslanecké sněmovny. A jedním ze dvou svých asistentů udělal právě Hanzela, který tehdy ale ještě nebyl primátorem. Tím se stal až o pár měsíců později. Po svém zvolení do čela města ale Šinclovi asistovat nepřestal.

Jak známo, asistenti poslanců mají na místní poměry solidní plat. Má primátor velkého města zapotřebí si takto přivydělávat? A má při tak náročné funkci vůbec čas na něco takového? Takové otázky napadnou asi každého, kdo se o zvláštním souběhu dozví. Když jsem je chtěl položit přímo primátoru Hanzelovi, očekával jsem potíže. Vykrucování, výmluvy na zaneprázdnění nebo přímo zapírání. Hanzel mě ale příjemně vyvedl z omylu. Kvůli mě nejprve opustil právě se konající jednání městské rady. A pak mi vstřícně odpovídal na zmíněné otázky.

Pohodlný přivýdělek k primátorskému platu? Hanzel bez sebemenšího zaváhání vysvětlil, že jako asistent pracuje pro poslance Šincla úplně zadarmo. Proč to tedy dělá? Aby mohl za Karvinou lépe bojovat v Poslanecké sněmovně. Tento taktický záměr mi posléze potvrdil i Hanzelův nadřízený poslanec. Druhá zásadní otázka: je na poslaneckém asistování prostor při časovém vytížení primátora? I na to měl Hanzel jasnou odpověď. Je pouze jedním ze dvou Šinclových asistentů. A zatímco ten druhý vykonává zhruba 95% potřebné administrativní práce, on prý zastává pouze zbývající minimální část, která pro něj není prakticky žádným časovým břemenem. Samozřejmě nejsem schopen posoudit procentuální dělbu práce obou asistentů. Ale zatím nemám důvod Hanzelovi nevěřit. Při osobním setkání na mě rozhodně nepůsobil dojmem člověka, který chce něco tajit.

Uvědomil jsem si, že není všechno tak, jak to na první pohled vypadá. A pevně doufám, že svůj názor na celou věc nebudu muset časem přehodnotit.

autor: Michal Svatoš
Spustit audio