Důl Michal v Ostravě ukáže, jak vypadaly hornické Velikonoce

3. duben 2022

Památky se po zimní přestávce opět otevřely pro veřejnost. A nejsou to jenom hrady a zámky. Navštívit můžete také ostravský důl Michal, který zůstal zachovaný ve stejné podobě, jako když ho opustili poslední horníci.

Čas se tady opravdu zastavil před téměř 30 lety, kdy těžba uhlí skončila. Od té doby zůstalo všechno tak jako tenkrát. Ohmatané zábradlí, špinavé stěny nebo oprýskané barvy.

Řetízková šatna na Dole Michal

Oblečení horníků, které visí nahoře u stropu, ukazuje správce dolu Vojtěch Polášek. I tady si návštěvníci, stejně jako na zámcích, připomenou Velikonoce. I když ty havířské vypadaly jinak než ty ve šlechtických komnatách.

„Velikonoce probíhaly hlavně tak, že všichni – tak, jak je to chlapská práce, alkohol tekl proudem. Ale chceme hlavně přiblížit i místní zvyky,“ říká Polášek.

Na Velikonoce, podobně jako při jiných významných příležitostech, horníci například vytahovali z podzemí koně. Bez nich se těžba pod zemí neobešla.

Otevřená bude také oblíbená strojovna s nezaměnitelnou vůní oleje a mazadel a další útroby národní kulturní památky. Vojtěch Polášek už plánuje daleko dopředu, aby se podařilo zajistit i další akce.

Nejenom hornické Velikonoce a nejenom cestu havíře do práce nabízí od prvního dubnového víkendu důl Michal, dříve důl Petr Cingr, který začal psát svou historii už v roce 1842.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související