Dva největší ostravské úřady procházejí personálním auditem

13. říjen 2005
Zprávy , Zprávy

Hned dva největší úřady v Ostravě teď zkoumají, jestli jejich zaměstnanci pracují, jak mají. Jde o ostravský magistrát a moravskoslezský krajský úřad. Ten si navíc ověřuje, jestli vedoucí pracovníci své úředníky dobře řídí. Podobný audit loni uskutečnil obvod Moravská Ostrava a Přívoz. Tehdy dostalo výpověď 35 lidí. Obvodní úřad na jejich platech ročně ušetří asi 10 milionů korun.

Krajský úřad v Ostravě má 600 zaměstnanců a ročně jeho chod přijde na 300 milionů korun. "Jednak běží takový ten klasický personální audit, to znamená, že se zkoumá, co kteří zaměstnanci dělají, kdy a jak to dělají, kolik času jim to zabere. Zkoumáme také úroveň řídících procesů, jestli je děláme efektivně," říká mluvčí kraje Šárka Swiderová.

Auditem jako první prošel nejpočetnější odbor školství. Dva lidé z úřadu odejdou, někteří dostanou práci na jiných odborech, kde zaměstnanci naopak chybějí. Mnozí z nich se ale budou muset spokojit s tabulkově nižším platem, někdy až o pět tisíc korun. Auditor, který je přímo zaměstnancem krajského úřadu, teď prověřuje tři další velké odbory. Až do jara 2007 má zkontrolovat všechny.

Krajský úřad

Mnohem dále je v těchto dnech ostravský magistrát, kde pracuje zhruba 840 lidí. Ten si najal externí firmu. "Na některých odborech počty zaměstnanců chybí, na některých se najdou lidé, kteří jsou naopak nadstav. V rámci volných míst na magistrátu a v rámci těch, která se možná ještě i průběžně budou uvolňovat, budou nabízena zaměstnancům, kteří budou přecházet z odboru na odbor, bude-li to pro ně takto vhodné a schůdné," říká tajemnice magistrátu Alena Kartousková. Nadbyteční úředníci tak své kanceláře opustí nejdříve k polovině roku.

autor: mik
Spustit audio