Dvanáct kilometrů

5. srpen 2005
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Není to tak dávno, co řada řidičů a nejen jich - nevěřícně kroutili hlavou nad vyhláškou, která zpoplatnila dvanáctikilometrový úsek rychlostní komunikace mezi Ostravou a Frýdkem-Místkem. Vyvolanou vlnu nevole teď ministerští úředníci krotí slibem různých výjimek.

0:00
/
0:00

Vlna připomínek se objevila poté, co bylo rozhodnuto o zpoplatnění nových rychlostních silnic. Od září je podle této vyhlášky nutná dálniční známka na deseti nových úsecích dálnic a v patnácti případech jde o rychlostní komunikace. V našem kraji právě o úsek mezi Ostravou a Frýdkem-Místkem.

Řidiči, kteří jezdí pouze napříč naším krajem, dosud dálniční známku nepotřebovali. Od září už ano. Pokud by tedy i nadále využívali těch dvanáct kilometrů mezi Frýdkem-Místkem a Ostravou. A ty se dají docela pohodlně objet. Zatím. Vzhledem k tomu, že takto určitě uvažuje hodně lidí, budou ony nyní optimálně využívané okresky pod tlakem silného provozu a obyvatelé dotčených obcí se zblázní.

Nevím, proč se ministerští úředníci rozhodli onen rychlostní úsek zpoplatnit právě teď, když vlastně nenavazuje na žádnou dálnici. Možná nám tím chtějí naznačit, ať už si pomalu zvykáme. Po D47 se zadarmo jezdit určitě nebude. Jenomže řadu let slibovaná dálnice bude hotová až za tři roky, a to za předpokladu, že vše půjde hladce.

No nevím, v každém případě chce ministr dopravy námitky do dvou týdnů posoudit. Zároveň počítá s žádostí o dočasné tolerování jízdy bez dálniční známky. A možná, že dálniční známka nebude na cestu do Beskyd potřeba vůbec. Zajímavé. Kdyby tak lidi více používali mozek a více brali ohled na poměry, které v tom kterém místě panují, ušetřili by si spoustu času a nervů. A to nejen na dvanácti kilometrech mezi Frýdkem-Místkem a Ostravou.

autor: tif
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.