Dvě důležité komunikace v kraji budou zpoplatněny

21. prosinec 2008
Zprávy , Zprávy

Cestování z Ostravy do Frýdku-Místku a do Českého Těšína se zřejmě prodraží. Na rychlostních silnicích R56 a R48 totiž přestane platit výjimka, která umožňuje řidičům bezplatný vjezd. Řidiči dají zřejmě přednost využití starých souběžných silnic před koupí dálniční známky.

"Co máme zkušenosti se zaváděním takových zpoplatnění úseků, tak se nenaplňují různé černé představy, že někde budou přetížené objízdné silnice. Nedomníváme se, že by to tak mělo být," vylučuje komplikace mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka.

Starostové okolních obcí se kromě zvýšeného hluku a prachu obávají i většího počtu dopravních nehod. Například starostka Vojkovic na Frýdeckomístecku Hana Sobková připouští návrat stavu před zprovozněním R48. "Tady se nedalo projet. Napadl tady centimetr sněhu a Vojkovice byly ucpané," říká starostka.

Na straně starostů je i vedení Moravskoslezského kraje. Nesouhlasí se zaváděním dálničních poplatků minimálně do napojení regionu na dálniční síť. "Kraj bude intenzivně sledovat dopravní zatížení místních komunikací. Když se naplní předpoklad, okamžitě znovu vyrukujeme na ministerstvo dopravy," říká náměstek hejtmana Miroslav Novák.

Ministerstvo od záměru zpoplatnit silnice ustoupit nechce. Vzhledem k vysokým výdajům státu na silniční síť je považuje za spravedlivé.

Spustit audio