Dvě tváře ODS

9. duben 2004
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Zrušení místní organizace politické strany je u nás jevem naprosto výjimečným. V našem kraji jsme ale takové radikální řešení mohli v poslední době zaznamenat už podruhé a vždy se týkalo ODS. Místní sdružení této strany v ostravském obvodě Krásné Pole přišlo o licenci loni na podzim, v Břidličné na Bruntálsku pak začátkem tohoto týdne.

Občanští demokraté spolu s komunisty v jedné městské, obvodní nebo obecní radě? To je přece nevhodné! Tak pravil poslední Kongres občanských demokratů. Pohnutky vrcholného orgánu strany k přijetí takového usnesení není tak těžké pochopit. Na voliče a sympatizanty ODS asi opravdu nepůsobí dobře, když za jedním radničním stolem vidí své představitele spolu s komunisty. Řada z nich to dokonce považuje za obdobu někdejší Národní fronty.

Opatření ODS je ale pádným důkazem toho, že přijmout sebelépe znějící usnesení je mnohem lehčí než ho následně naplnit. V našem kraji se zmíněné usnesení ODS týká několika místních sdružení této strany. Nestranný pozorovatel by předpokládal, že ve všech případech přijdou o licenci. Omyl! Oběťmi radikálního postupu se zatím staly jen Břidličná a Krásné Pole. O Třinci, Frenštátě pod Radhoštěm a Fulneku se sice na patřičných úrovních jednalo taky, ale spolupráci svých členů s komunisty tam ODS neshledala jako závadnou.

Ukázalo se tedy, že když dva dělají totéž, není to totéž. Co jedni exemplárně odskáčou, to druhým projde. Napadají mě dvě možná vysvětlení - buď v ODS praktikují metodu klasického dvojího metru anebo v ní funguje pozoruhodná míra nezávislosti okresních sdružení na stranickém centru. Návrhy na zrušení neposlušných stranických buněk totiž podávají právě okresní sdružení.

autor: Michal Svatoš
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.