Dvě vysoké

11. duben 2005
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Bruntál se stává vysokoškolským městem. Od září tam budou studovat žáci hned dvou vysokých škol. Akademické vzdělávání v 18tisícovém městě je v našich poměrech záležitost mimořádná a pro autora poznámky i překvapivá.

0:00
/
0:00

Kdyby mi někdo před třemi roky řekl, že v Bruntálu bude vysoká škola, asi bych se pousmál a nebral informaci příliš vážně. Nebo s velkou rezervou. A ejhle - teď tam studují žáci Vysoké školy podnikání z Ostravy. Jde o distanční studium a žáků je sedmdesát pět.

Kdyby mi někdo před rokem řekl, že v Bruntálu bude další vysoká škola a k tomu s řádným denním studiem, asi bych si zaťukal na čelo a pomyslel si něco o tom, že je dotyčný ducha mdlého. V lepším případě, že je vášnivý čtenář Verneovek. Považte: Osmnáctitisícové město a dvě vysoké školy, to je přinejmenším hodně neobvyklé.

Ať už si člověk myslí, co chce, faktem je, že druhá vysoká škola v Bruntále bude. Konkrétně technologická fakulta zlínské Univerzity Tomáše Bati a její detašované pracoviště.

Když jsem o tom mluvil se starostou Bruntálu Stanislavem Navrátilem, vysvětlil mi, jak se takový záměr, který se naprosto vymyká běžné praxi, realizuje. Chce to vědět, že na Bruntálsku je nejméně vysokoškoláků z celého kraje. Chce to mít podniky, které technology a chemiky potřebují. A konečně to chce záměr hlava nehlava prosazovat a přesvědčovat pesimisty kolem sebe.

Akademický rok chce technologická fakulta zahájit v Bruntálu v září tohoto roku. Šibeniční termín - jinak řečeno.

Přestože vím, že v Bruntálu i ve Zlíně musejí dotáhnout spoustu administrativně-technických podmínek - například koleje, laboratoře, sídlo školy, nábor studentů a další a další, nad stanoveným termínem zahájení školního roku už hlavou nekroutím a na čelo si neťukám. Naopak, držím palce!

autor: Ivan Sekanina
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.