Energetici postupně obnovují přerušené dodávky proudu

19. květen 2010
Zprávy , Zprávy

Kalamitní stav kvůli přerušení dodávek elektřiny platí už jen v Ostravě, na Karvinsku, Opavsku a Krnovsku. Díky stabilizované situaci jej mohli energetici dnes zrušit ve všech ostatních okresech Moravskoslezského kraje a Vsetínska.

Poruchy na vysokém napětí se podařilo odstranit a zbývají ještě problémy s vedením nízkého napětí. V těchto případech se ale většinou jedná o domácnosti, které jsou zatopené a nemohou proud odebírat. Bez elektřiny je v regionu asi 1000 domácností, většinou právě v zatopených oblastech.

Dobrou zprávou pro obyvatele Bohumína je záchrana rozvodny, které by už potíže hrozit neměly, dodává starosta města Petr Vícha. „Někdo si to možná neuvědomuje, jak je to důležité, ale v podstatě to zachránilo i tu nevytopenou část města, protože i tam se tlačila voda a lidi potřebovali čerpat. A hlavně nebyli odříznutí od informací,“ upozornil Vícha.

Počet domácností bez dodávek elektřiny se během dopoledne snížil o zhruba 200. Všechny poruchy na vysokém napětí, které způsobil v pondělí silný vítr a déšť, se energetikům podařilo odstranit už ráno. Kvůli zatopení je stále vypnuto 16 distribučních stanic vysokého i nízkého napětí, je to o osm méně než v úterý večer.

Práce energetiků v terénu budou pokračovat i v následujících dnech. Po opadnutí vody bude nutné ve všech zaplavených objektech prověřit vnitřní elektroinstalaci.

autoři: mrk , tif
Spustit audio