Ešus a internet

22. červenec 2004
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Poslat dítě na tábor dávno neznamená, že se váš potomek i s celým oddílem na dva týdny ztratí někde v lese a vy o něm nic nevíte. Naopak - jsou pobyty, odkud můžete každý den dostávat zprávy, co děti prožily. Umožňuje to internet. Táboroví vedoucí je používají čím dál častěji - na webových stránkách zveřejňují den co den nejčerstvější táborové informace. Jak jde moderní technologie a ešus se spacákem dohormady?

Ta tam je éra táborníků-trosečníků, kteří po dobu táboření odmítali kontakt s civilizovaným světem. Je tady nová doba! Dnešní děti s sebou do lesa tahají 50metrový kabel, aby se mohly připojit k nejbližšímu telefonnímu aparátu a tím i k internetu. A četovat, mejlovat, brouzdat po stránkách.

Nejnovější trend velí, že je dobré rodičům po internetu hlásit, co v táboře nového. Jakýsi webový táborový deník, to se teď nosí. A neupínají se k němu jen mladí kutilové, technikové a vůbec - chlapecká část tábora. Zprávy po internetu posílají rodičům a kamarádům třeba i dívenky, které pojaly letní tábor jako modelingové soustředění.

A tak si rodiče, známí, ale i úplně cizí lidé mohou přečíst, že dnes byly k obědu jahodové knedlíky a dívky se cpaly, byť si možná mnozí myslí, že to k malým modelkám tak úplně nepatří. Ale co, vžyť Míša slavila 12. narozeniny! Kdo nevěří, toho přesvědčí fotografie. Na webových stránkách je místa dost.

Ptám se jen, co si budou děti s rodiči vyprávět, až se vrátí domů. Co nového se ještě dozvědí? Jaké tajemství? Bude ještě o čem mluvit? A bude to někoho zajímat?

Nebojte se, jsou táborníci, u kterých podobné obavy mít nemusíme. Určitě se najdou tací, kteří nechtějí po dva týdny použít počítač, elektrický poud, a někteří možná ani zápalky. Jenže to má jeden háček - ví o nich je málokdo. Nejsou totiž na internetu.

autor: Jana Bohušová
Spustit audio