Eva Lenartová: Bez agentur

10. listopad 2011
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Šetření, ale taky neprůhledný tok peněz vede premiéra Petra Nečase k rozhodnutí odstřihnout mediální agentury od spolupráce se státními úřady a firmami. Informace ze stránek Hospodářských novin inspirovala Evu Lenartovou.

Premiér Petr Nečas se rozhodl razantně ovlivnit způsob, jakým úřady a státní firmy inzerují. Nečas chce, aby během roku 2012 přestaly spolupracovat s mediálními agenturami, které jim plánují kampaně a nakupují pro ně reklamní prostor v tisku či na internetu.

„Využívání mediálních agentur v době úspor se ukazuje jako zbytečný luxus. Státní firmy a úřady mají mít schopné zaměstnance, kteří dokážou vyjednávat se zástupci médií přímo, bez prostředníků,“ řekl předseda vlády Hospodářským novinám.

Lépe bych to neřekla. Ne zrovna často mohu na slova našeho premiéra reagovat takto jednoduše, ale v tomto případě není co namítnout. Nevím, jak je tomu v jiných městech, ale ostravský magistrát se na mediální agentury, či možná spíše agenturu, obrací s láskou, důvěrou a veřejnými penězi.

Ne vždy však je možné zjistit na kterou a už vůbec ne, kolik přesně taková spolupráce stála. Z vyjádření magistrátu víme jistě, že například reklamní agentura Ian Derson advertising připravovala v loňském roce kampaň Uč se jazyky. Zajímavá je v tomto případě skutečnost, že agentura patří relativně čerstvému televiznímu radnímu René Kühnovi a je podle Reflexu taky tvůrcem předvolební kampaně severomoravské sociální demokracie.

Poslední velkou kampaň namířenou proti návrhu nového rozpočtového určení daní podle slov mluvčí Andrey Vojkovské připravovala kancelář ostravského primátora sama bez účasti mediální agentury. Odhlédneme-li od samotného obsahu kampaně, jistě by si za to úředníci magistrátu města Ostravy zasloužili premiérskou pochvalu. Petice, nálepky, loga, polepy tramvají... klobouk dolů.

Faktem zůstává, že René Kühn byl na tiskové konferenci věnované rozpočtovému určení daní přítomen. Patrně z osobního zájmu, jak taky jinak.

autor: ele
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.