Eva Lenartová: Jsme odborníci na slony

6. květen 2011
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Češi, Slováci, Moravané a Slezané jsou odborníci. Na co? Na všechno, ale na něco zvláště. Až donedávna jsme vynikali především v oblasti politiky a fotbalu, čímž jsme se předpokládám nijak nelišili od světového průměru.

V posledních několika týdnech se k těmto dvěma nejdiskutovanějším tématům přidalo ovšem téma rozhodně alespoň v evropském kontextu zcela výjimečné - ze dne na den stali jsme se totiž odborníky na chov slonů.

Zatímco chovatelé v ostravské ZOO, kde do slonince přibyla dvě slůňata, veřejně přiznávají, že se stále učí, řada občanů České republiky má za to, že i v tomto případě ví všechno nejlépe.

Pokud by bylo všechno v pořádku, laičtí specialisté by se jistě nevynořili. Bohužel sloní kluk stále bojuje o právo na život a množina kibiců ze dne na den roste.

Ostravští chovatelé si na sebe ušili bič spuštěním webových kamer, jež nahlížejí přímo do ostře sledovaného slonince. Až v Aši, což je městečko na našich západních hranicích, může, kdo chce, sledovat, co sloní rodinka právě dělá.

Čas od času on-line přenos zkolabuje, protože chtějí skutečně všichni. Nakouknou, zhodnotí, pak na internetu zjistí, jak to má být správně, a posílají rady. To v lepším případě. V tom horším, kterých je taky dost, dochází ke slovním útokům a vyhrožování žalobami.

Každému je jasné, co je třeba dělat, vždyť sami odchovali psa, kočku, morče nebo rybičky a se slonem to nemůže být jiné.

Ale se slonem to kupodivu jiné je a ostravští ošetřovatelé navíc všechno konzultují se zkušenějšími kolegy, kterých z jejich pohledu skutečně není mnoho. Franta z Aše, jemuž nikdy nechcípla ani jediná koza, si sice může myslet něco jiného, ale nic to nezmění na skutečnosti, že ostravští chovatelé dělají všechno, aby sloník přežil.

Ve středu odpoledne se na kamerovém systému vyskytla závada a Franta z Aše se spolu s námi všemi za branami ostravské ZOO ocitl off-line. Doporučuji, aby to tak zůstalo.

autor: ele
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.